Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Poznata turistička destinacija Tvrđava Golubački grad nalazi se na 4km od današnjeg naselja Golubac, čini kapiju Đerdapske klisure i krasi područje Nacionalnog parka Đerdap.

Tvrđava Golubački grad vekovima je bila vojno utvrđenje od velikog značaja pa je samim tim često menjala vlasnike. Kada je i ko sagradio je ostalo pitanje bez odgovora, a prvi put pominje se u ugarskoj povelji iz 1337. godine u kojoj je navedeno da je vlastelin Nikola Banfi tu boravio sa ugarskom vojnom posadom 1335. godine. Svaki vlasnik tvrđave dograđivao je potrebne delove a svoju finalnu formu dobila je u XV veku kada je krenulo da se koristi vatreno oružije izgradnjom 9., donosno topovske kule. Od Drugog srpskog ustanka kada je tadašnja srpska vlast povratila tvrđavu pa sve do kraja dvehiljaditih tvrđava je bila napuštena i u ruševinama.

Sa tako bogatom istorijom o tvrđavi postoje mnogobrojne legende ali najpoznatije vezane su za njeno ime. Ime tvrđave pominje se u spisama i kartama više srednjevekovnih zemalja u kojima se nije govorio isti jezik. U svakom jeziku na kome je zabeležno ime tvrđave osnova je ista a to je reč golub.

Legenda kaže da se Turčin, komandant tvrđave, zaljubio u srpsku devojku koja se zvala Golubana. Devojka je bila zaljubljena u srpskog seljaka a komandantu se to naravno nije svidelo. Bilo je nezamislivo da turski komandant bude odbijen  a umesto njega devojka izabere običnog seljaka. Komandant je iz besa čamcem odvezao Golubanu do kamena na Dunavu i vezao je lancima. Dao joj je dva izbora, ili će poći sa njim i biti njegova žena ili će ostati vezana za kamen i umreti. Devojka je odbila a on joj je rekao “baba-kaj” što je na turskom značilo pokaj se i ostavio je vezanu da umre. Taj kamen i danas nosi ime baba-kaj i predstavlja vodenu granicu Srbije sa Rumunijom.

Naravno ova legenda ima više verzija kao na primer da su Golubanu hranili golubov, ali u svakoj verziji suština je ista. Posetioci veoma popularne Tvrđave Golubački grad i danas mogu videti golubove koji redovno posećuju tvrđavu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

photo:Đerdap Uživo