Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

U istočnoj Srbije na istočnoj strani Deli Jovana u kanjonu reke Zamne krije se pravo čudo prirode, Spomenik prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne“ u narodu poznatija kao Rajska prerast. Ovaj neverovatni spomenik prirode zbog svoje retkosti i biodiverziteta koji kanjon Zamne poseduje pripada režimu II stepena zaštite. Kanjon reke Zamne je dom 37 vrsta faune dnevnih leptira od kojih je 5 strogo zaštićeno i 60 vrsta ptica od kojih je čak 20 strogo zaštićeno.

Rajska prerast je zapravo tunelska pećina sa stalnim rečnim tokom koja je nastala fluvio-kraškim usecanjem reke Zamne što je kasnije rezultiralo nastankom procesa obrušavanja. Vrh pećine je bio sve tanji i tanji da bi se na kraju u tavanici napravila dva otvora i na taj način nastala dva takozvana kamena mosta. Pećina ima kanal dugačak čak 155m sa ulaznim otvorom visine 18m i  širine 10m, i izlaznim otvorom visine 10m i širine 14m.

Prvi otvor nalazi se na visini od 30m iznad korita Zamne sa prečnikom širokim 15m. Drugi otvor nalazi se na visini od 15m sa prečnikom širine između 10 i 12 metara. Pećina je celom dužinom obasjana dnevnom svetlošću iako se otvori nalaze na razdaljini od 70m. Pešačka staza koja od zadnje kuće u selu vodi do ovog čuda prirode u podpunosti je obeležena, a postoji mogućnost prolaska i kroz samo rečno korito gazeći vodu koja uglavnom na tom mestu nije dublja od visine kolena.

Rajska prerast skrivena je od oka javnosti a tek 2020. godine proglašena je za spomenik prirode pa još uvek nije postala znana i popularna turistička destinacije. Sa druge strane baš iz tog razloga savršena je za avanturiste koji žele da uživaju u miru i samoći.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.