Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Na samo par kilometara od Golupca nalazi se jedan od danas najposećenijih manastira u Srbiji. Okružen šumom na levoj obali Tumanske reke nalazi se manastir Tumane.

Ne zna se tačan period izgradnje ovog manastira ali se prvi pu spominje u turskom popisu iz XIV veka a kasnije ponovo u popisu iz XVI veka. Ovaj manastir po predanju ima burnu istoriju od kada je prvi put pomenut a verovatno i mnogo toga što nije zapisano pa je otišlo u zaborav.

Manastir se vezuje za Miloša Obilića, naime on je u šumama blizu svog dvora voleo da lovi pa je tako slučajno ranio isposnika Zosima Sinajita koji je živeo u obližnjoj pećini. Miloš ga je poveo u svoj dvor vidaru na lečenje ali je u jednom trenutku Zosim viknuo „Tu mani“ govoreći mu da nema leka i da ga ostavi tu da u miru umre. Da bi okajao nenamerno počinjeni greh Miloš je na tom mestu sagradio manastir u kojem je položio Zosimove mošti. Dok je gradio manastir dobio je poziv da ode na Kosovo koji je glasio „Tu mani pa dođi na Kosovo“. Postoji više varijacija ove priče ali je suština u svakoj ista da je iz fraze „Tu mani“ manastir i dobio ime Tuman.

Kada je prvi put pomenut u turskom popisu ovaj manastir se pominje samo kao manastir pored sela Tuman koji treba da plati dadžbine Sultanu i da u njemu žive dva monaha. Manastir je u tom periodu, a pogotovo sredinom XVI veka, trpeo tursku agresiju kada je više puta buta bio spaljivan i opustošen. Uprkos tome manastir je uvek preživljavao a u njemu je u jako teškim uslovima uvek živeo bar jedan monah. U podacima sa početka XVIII veka navodi se da se u manastiru nalazi stara crkva sazidana od kamena sa kamenim svodom pokrivena ciglom. Turci su iz osvete crkvu ponovo spalili ali čim su se ukazale mogućnost ona je u doba kneza Miloša zajedno sa još par njih obnovljena. Crkva je od tada pa do 1910. godine postojala u manastiru, a te godine je minirana i srušena do temelja. Ne postoje zasigurno tačni podaci zašto je to urađeno ali najpominjaniji je da je građevina napukla i da nije bila bezbedna. Zbog ratnog stanja nova crkva sagrađena je tek 1924. godine i od tada pa sve do danas postoji u Tumanu.

Sa razvojem verskog turiza i uz netaknutu prirodu i mirni ambijent koji manastir nudi Tumane je postao jedan od najpopularnijih i najposećenijih manastira u Srbiji.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.