Golubac dobija vetropark sa 22 vetroturbine snage 105,6MW kako prenosi urbancityradio.

Izgradnja je, kako je saopštila MK grupa, počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine.”Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 megavata (MW) i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 gigavatsati (GWh) zelene struje.

To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Kompanija MK grupa i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund u partnerski projekat u vetropark “Krivača” ulažu 155 miliona evra.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković rekao je da ta kompanija godinama ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u toj oblasti.

Značaj te investicije prepoznale su, kako je navedeno, čak četiri bankarske grupacije, koje su partneri na projektu u segmentu finansiranja: Erste Group Bank AG i Erste Bank a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen banka a.d. Beograd, NLB d.d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd i OeEB.

Vetroturbine koje će biti instalirane u “Krivači” isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA – power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Šef odeljenja za Zapadnu i istočnu Evropu kompanije AXPO, Domeniko Franćeskino, rekao je da mu je zadovoljstvo što stoje iza ugovora koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena.

Vetropark “Krivača” koji realizuju MK grupa i investicioni fond Alfi Green Energy Fund je projekat kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto, a ujedno, u pitanju je važan korak u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.

preuzeto sa urbanciryradio.org

photo:Canva