Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći.

Na području Đerdapa živi više vrsta vodozemaca i svi spadaju u strogo zaštićene vrste. Većina vodozemaca živi skrivajući se od ljudi na hladnim i vlažnim mestima kojih je Đerdapska klisura puna. Po hladnom kišovitom vremenu na Đerdapu možete naleteti na vodozmca po kome je on poznat, Daždevnjak. Na prvi pogled delovaće vam kao da ste naleteli na otrovno žuto-crno stvorenje koje ličina na usporenog guštera, ali je on zapravo  bezopasan a njegova nesvakidašnja boju služi da bi oterala mesoždere a najopasnija stvar kod ovog vodozemca je to što on luči sekret koji iritira sluzokožu i osetljivu kožu.

Još jedan vodozemac koji možete na kratko videti u dubljim barama Đerdapa jeste mramoljak. Ako se nađete u blizini dublje bare i budete dovoljno tihi na kratko ćete videti mramoljka kako izlazi na površinu da udahne vazduk i ponovo nestaje u vodi. Mramoljci su repati vodozemci srodni daždevnjacima koji u letnjim i prolećnim mesecima žive u vodi ali ostatak godine provode kao daždevnjaci. Đerdap je poznat po tome što u njemu živi čak 5 vrsta mramoljaka. Običan mramoljak, čak tri vrste velikih mramoljaka i veoma redak planinski mramoljak koju uglavnom živi na mnogo većim nadmorskim visinama.

Ovi strogo zaštićeni vodozemci čine Đerdap izuzetno jedinstvenim područjem u regionu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor i foto:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996