Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područije i samo tu se mogu naći.

photo:Canva

Područje Đerdapa dom je velikom broju divljači. U starim hrastovim I bukovim šumama žive jeleni, srndaći, divlje svinje, jazavci, kune, zečevi, divlji golubovi, grlice I mnoge druge. Stenovite litice klisure dom su divokozama, orlovima I sokolovima. Takođe Đerdap je dom vukovima, medvedi su prava retkost ali najvažnije od svega posle nestanka iz Srbije na Đerdap vratio se ris koji je zbog svog ugroženog statusa strogo zaštićena vrsta.

Takođe Đerdapsko jezero zimovalište je mnogobrojnim pticama močvaricama. U Dunavu I njegovim pritokama takođe žive I vidre I pizmanski pacovi a obrađena polja dom su poljskim jarebicama, prepelicama I fazanima.

Photo:Canva

Zbog resprostranjene divljači područje Đerdapa je I poznato lovište ali je lov u kontrolisanim uslovima da bi se sprečio nestanak I ugrožavanje bilo koje vrste. Najčešće lovne vrste divljači jesu jelenska I srneća divljač i divlje svinje. Rasprostranjena je I divokozija divljač, zečevi, poljske jarebice kao I ptice močvarice.

Đerdap je specifičan po svom terenu ali najviše po klimi koja je zaslužna za to što je baš on dom I zaštitnih retkih biljnih I životinjskih vrsta.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.

Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva