Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajene za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav, ali I po tradicionalnoj nošnji.

photo:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

U većim seoskim naseljima Đerdapa krajem XIX veka nosila se vlaska ungureanska nošnja. Odevni delovi muške nošnje sastojali su se od platnene kudeljne košulje I čakšira od belog sukna sa ravnim nogavicama. Ženski delovi nošnje bili su dugačka kudeljna košulja sa naborima oko vrata I dve karakteristične pregače sa dugim resama. Gornji delovi nošnje bili su isti za muškarce I žene, sukneni gunjevi sa rukavima I zubuni sa kratkim rukavima ili bez njih. Odeća koju su nosili stanovnici Golupca, Donjeg Milanovca I Tekije razlikovala se od ostalih. Za njih je bila karakteristična srpska građanska nošnja sa kraja XIX veka.

Na žalost uticajem vremena narodnoj nošnji se skoro u podpunosti gubi trag a sačuvana je zahvaljujući pojednicima uglavnom iz seoskih naselja I folklornim drutvima koja je nose na nastupima kao symbol tradicije.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor i fotografije:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996