Od 1834. godine, kada je organizovan prvi popis stanovništva u Kneževini Srbiji, prošlo je 187 godina. Popisi su održavani svake decenije, neretko više puta u toku jedne. Milanovac, koji je nastao dve godine pre prvog popisa preseljenjem Poreča sa ade na obalu, popisivan je na svakom od njih. Prvobitno kao Milanovac, nakon 1859. kao Donji Milanovac.

Stari Donji Milanovac

Imajući na umu burna dešavanja iz 19. i najpre sa početka 20. veka, najverodostojniju paralelu u demografskim promenama treba tražiti u poređivanju popisa nakon Drugog svetskog rata. Od tada do danas, sprovedeno je osam popisa stanovništva.

Prvi nakon Drugog svetskog rata obavljen je 1948. godine na nivou čitave FNR Jugoslavije. Tadašnji Donji Milanovac, smešten na ušću Zlatice u onaj stari Dunav, zabeležio je 2274 stanovnika. Uprkos ratu, okolna sela imala su neuporedivo veći broj stanovnika nego što imaju danas.

Brže nego inače, došlo je do novog popisa 1953. godine. Za samo pet godina, broj Donjomilanovčana je povećan za 15,6%. Donji Milanovac je zvanično brojao 2629 stanovnika. Do sledećeg popisa proteklo je osam godina.

Godine 1961. FNR Jugoslavija, koja je dve godine potom postala SFRJ, sprovela je popis stanovništva koji je jedan od krucijalnih za istoričare koji se bave Đerdapom. Bio je to poslednji popis stanovništva u onom starom Đerdapu, pa tako i u starom Donjem Milanovcu koji je potopljen izgradnjom HEPS ,,Đerdap I“.

Stari Donji Milanovac imao je 2669 stanovnika, dok su okolna seoska područja na istom popisu 1961. dostigla svoj demografski vrhunac. Golubinje sa Štrpcem brojalo je 2073 stanovnika, najviše do tada. Bilo je to staro Golubinje, ono koje je do sledećeg popisa stanovništva potopljeno Đerdapskim jezerom. Treba istaći da je, kao i u slučaju Donjeg Milanovca, reč o području ekvivalentnom mesnim zajednicama.

Godine 1971. sproveden je prvi popis u preseljenim đerdapskim mestima. Brojna gradska naselja u Srbiji populaciono su porasla između 1961. i 1971. godine, ali ne i Donji Milanovac. Usled potapanja i preseljenja četiri kilometra nizvodno, broj Donjomilanovčana je smanjen za 2,77%. Popis je u novom Donjem Milanovcu evidentirao 2595 stanovnika.

Istina, novi Donji Milanovac u narednim decenijama beležio je rast, za razliku od područja novog Golubinja koje je, uz pad na 1755 popisanih 1971. godine, potom beležilo samo smanjenja stanovništva. U selima širom Srbije započet je proces depopulacije, premda nema sumnje da je na područje Golubinja uticalo potapanje.

Novi Donji Milanovac

Prva decenija nakon preseljenja zaokrenula je novi Donji Milanovac ka industriji. Zahvaljujući razvoju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, u Mosni su otvoreni Megaplast i FEP. Skupa sa Drvnom industrijom Poreč, stvoren je potencijal za zapošljavanje i demografski skok. Ujedno, zaustavljena je depopulacija takođe preseljene Mosne.

Godine 1981. Donji Milanovac je na popisu stanovništva brojao 2996 stanovnika, bilo je to uvećanje za 15,45% u odnosu na 1971. godinu. Nastupajuće osamdesete godine 20. veka bile su oličene u privrednom rastu istočne Srbije. Uslovilo je to da na sledećem popisu Donji Milanovac dostigne svoj najveći broj stanovnika.

Poslednji popis stanovništva u SFR Jugoslaviji, sproveden 1991. godine, u Donjem Milanovcu je evidentirao 3338 stanovnika. Reč je o uvećanju za 11,41% u odnosu na prethodni popis. Kao i Donji Milanovac, najveći broj gradskih naselja u Srbiji na tom popisu dostigao je svoj najveći broj stanovnika. Nemirni period koji je usledio u poslednjoj deceniji 20. veka, odrazio se na pad broja stanovnika.

Sledeći popis stanovništva sproveden je 2002. godine. Donji Milanovac je zabeležio 3132 stanovnika i pad u broju stanovnika za 6,17%. Bio je to neznatni pad u odnosu na nastupajući period. Između 2002. i 2011. godine, opština Majdanpek je ostala bez više od petine stanovnika.

Na području Donjeg Milanovca 2011. godine evidentirano je 2410 stanovnika, najmanje od 1948. godine i prvog popisa nakon Drugog svetskog rata. Dok je opština Majdanpek sveukupno ostala bez 21% stanovništva, Donji Milanovac je ostao bez 23% stanovništva u odnosu na popis devet godina ranije.

Godina 2021. bila je predviđena za novi popis stanovništva. Usled novonastalih okolnosti u svetu i Srbiji, popis je odložen za oktobar 2022. godine. Popisi stanovništva predstavljaju uobičajeno statističko istraživanje koje ima zadatak da prikaže realan uvid u populaciju. Ipak, zbog demografskih prilika u Srbiji proteklih decenija, naročito na istoku zemlje, svaki novi popis iščekuje sa strepnjom.

Otud, umesto pitanja ,,koliko nas ima“ možda je ispravnije zapitati se: Koliko nas nema?