UAE(Ujedinjeni Arapski Emirati) – Praistorijski čovek iz Lepenskog vira oživeće ovih dana uz pomoć virtuelne stvarnosti na svetskoj izložbi Dubai EXPO 2020.

U pitanju je inovacija koja je rezultat saradnje naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima iz gejming industrije koji su zajedničkim snagama i uz pomoć metahuman tehnologije i veštačke inteligencije uspeli da „probude“ čoveka koji je pre 10.000 godina „zaspao“ u Lepenskom viru.

Lepenac na reklamnom baneru
Foto: Milada Petrović

Naša zemlja na izložbi učestvuje sa temom SRBIJA STVARA IDEJE – Inspirisani prošlošću, stvaramo budućnost, čija je zamisao da savremenu Srbiju prikaže kao naslednika Vinčanske kulture koja se odlikovala ogromnim postignućima u trgovini, umetnosti i inovacijama za to vreme. Cilj je promocija bogate kulturre i istorije, zajedno sa srpskom biznis zajednicom na najvećem svetskom poslovnom događaju.

Svetska izložba Dubai EXPO 2020 trebalo je da se održi još prošle godine, ali je zbog pandemije bila odložena. Počela je u oktobru 2021. godine i trajaće 6 meseci, sve do marta 2022. Okuplja 192 države sveta i procenjuje se da će biti najveća do sad, sa oko 25 miliona posetilaca. Tema ovogodišnje svetske izložbe je Povezivanje umova, stvaranje budućnosti.

Na sledećem linku moguće je pogledati promotivni spot Srbije za ovogodišnju izložbu:
https://www.youtube.com/watch?v=Dm9Y1MBpSmA&ab_channel=Expo2020Serbia

Izvor: https://smartlife.mondo.rs/biznis/konferencije/a28835/Dubai-Expo-2020-nastup-Srbije-kako-ce-izgledati-slike-video.html