Deca na radionici Deca na radionici

Donji Milanovac – Učenici 6. razreda OŠ Vuk Karadžić učestvovali su na interaktivnoj radionici u prostorijama Centra za posetioce NP Đerdap organizovanoj povodom Svetskog dana šuma koji se svake godine obeležava 21. marta.

NP Đerdap, kao organizacija koja se bavi očuvanjem prirode, obeležila je ovaj dan interaktivnom radionicom na kojoj su deca mogla da primene znanje iz škole stečeno na časovima biologije.

Neki od rekvizita za radionicu
Foto: Branka Nastasijević

Radionica se sastojala od zanimljivih igara u kojima su deca prepoznavala drveće šumskih zajednica na Đerdapu ili onih gde su, nakon odgledane bajke „Dobro drvo“, dobijala uloge preko kojih je trebalo pravedno presuditi onima koji ugrožavaju drveće.

Školarci u igri
Foto: Branka Nastasijević

Radionici su prisustvovali učenici 6. razreda koji su u Centar za posetioce NP Đerdap došli u pratnji svoje nastavnice biologije, Branke Nastasijević, koja je bila zadovoljna reakcijom đaka:

Potrudili su se da primene znanja stečena u školi, pa su se vešti čuvari prirode i u ovoj ulozi prilično dobro snašli i pokazali da shvataju da svaki član ima svoje mesto i zadatak u prirodi i podjednako je važan na planeti Zemlji. Naše obeležje za današnji ekološki dan bio je unikatni, ručno reciklirani bedž sa sloganom ,, Šume – naša pluća“.

Svetski dan šuma obeležava se svake godine 21. marta kako bi se podigla svest o zaštiti jednog od najznačajnijeg prirodnog resursa.