Projekat EU za kulturno nasleđe i turizam otvorio je novi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u cilju podsticanja kreativnih i inovativnih ideja u turizmu i promociji kulturnog nasleđa. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 200.000, dok će pojedinačni projekti iznositi ne više od 20.00 evra.

Pozivom je obuhvaćeno 8 opština i gradova Donjeg Podunavlja i Istočne Srbija: Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo, Negotin, Zaječar, kao i opština Topola u Šumadiji. Konkurs je usmeren na organizacije civilnog društva, institucije kulture, tela za upravljanje kulturom, kao i mala i srednja preduzeća u kreativnoj industriji.

Projekat“EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa, sa ciljem podsticaja ekonomskog razvoja regiona i stvaranja novih poslovnih perspektiva, posebno u ruralnim sredinama. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemače organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.