Tvrđava Golubački grad jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji kako prenosi www.euronews.rs.

„Mesto iz koga je proteklih decenija stanovništvo odlazilo, danas svojom srednjovekovnom tvrđavom privlači turiste iz svih krajeva sveta. To je ulilo nadu da bi se odliv ljudi iz Golupca mogao zaustaviti ili čak i vratiti one koji su bolji život potražili izvan granica Srbije.“Pre same rekonstrukcije tvrđava je bila u jako lošem stanju. Ono po čemu je možda bila i jedinstveni spomenik kulture u čitavom svetu je da je do pre samo šest godina magistralni put prolazio kroz tvrđavu. Tako da je čitav saobraćaj prolazio kroz utvrđenje, što je možda bilo nelogično rešenje“, ističe Sreten Živković, rukovodilac Turističkog sektora Golubačke tvrđave.

On dodaje da je zahvaljujući projektu Evropske unije, pod nazivom „Revitalizacija Golubačke tvrđave“, koji je sproveden od 2014. do 2019. godine, tvrđava je dobila potpuno novi život, te je postala jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

Photo:Đerdap uživo

Od tada je tvrđavu Golubački grad posetilo skoro pola miliona turista iz zemlje i inostranstva, a među onima koji pristižu sa reke, najviše ih je iz SAD i Kanade.

„Tokom 2021. imali smo negde oko 70 priveza rečnih kruzera. Za ovu sezonu predviđeno je da taj broj bude tri puta veći, oko 210 kruzera. Tako da se nadamo da će ova sezona biti još bolja“, dodaje Živković.

Veća poseta dovela je i do rasta smeštajnih kapaciteta. Za sedam godina broj objekata je uvećan gotovo 15 puta. Budući da je ugostiteljska ponuda sve veća, kvalitetnija i raznovrsnija, lokalno stanovništvo se u sve većem broju uključuje u sistem turizma, a, kako navodi Jelena Petrović iz Turističke organizacije Golubac, poenta i jeste razvoj i poboljšanje života lokalnog stanovništva.

„Zadovoljni smo, koliko-toliko. Opet nešto možemo pa i da plasiramo naše proizvode, od koga možda neko i profitira i živi“, kaže Slobodanka Pajić iz Udruženja žena „Osmeh Dunava“.

Photo:Đerdap uživo

Ipak, čini se da je najveći problem u Golupcu nedovoljno radne snage koja bi opslužila sve veći broj posetilaca, koji svoj boravak upotpunjuju degustacijom lokalnih proizvoda, šetnjom pored Dunava ili kroz Nacionalni park Đerdap, koji obuhvata gotovo polovinu teritorije opštine Golubac.“