Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, posetiće istočnu Srbiju 20. i 21. juna 2022. godine i obići niz projekata finansiranih iz predpristupnih fondova Evropske unije, sa ciljem unapređenja turističke ponude ovog regiona, očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaženja pružalaca turističkih usluga suočenih sa posledicama pandemije COVID-19.

Poseta počinje u tvrđavi Golubački grad 20. juna, gde će ambasador Žiofre, zajedno sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i pomoćnicom ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelenom Milenković-Orlić prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i sedam gradova i opština obuhvaćenih projektom “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”.

Memorandum o razumevanju obuhvata ulaganje bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke u osam projekata usmerenih na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđe u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, u vrednosti od 650,000 evra. Gradovi i opštine koji su dobitnici sredstava su: Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Smederevo, Veliko Gradište i Zaječar.

Ambasador će potom posetiti Tekija Apartmane u Tekiji, porodično turističko domaćinstvo koje je dobilo bespovratnu pomoć na konkursu za unapređenje turističke ponude i prevazilaženje posledica pandemije COVID-19. Potom će zajedno sa predstavnicima opštine Kladovo, ambasador Žiofre obići radove na rekonstrukciji tvrđave Fetislam, koji se finansiraju iz projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

U utorak, 21. juna, ambasador Žiofre će se sastati sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem i potom posetiti muzej Mokranjčeva kuća, koja kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam dobija sredstva za unapređenje komunalne infrastrukture i izgradnju mokrog čvora.

Ostatak dana ambasador Žiofre će provesti u selima Rogljevo i Rajac, kao i na Rajačkim Pimnicama, gde će kroz ovaj projekat biti uvedena moderna komunalna infrastruktura, a razgovaraće i sa vinarima, pružaocima turističkih usluga i predstavnicima organizacija koje okupljaju mlade iz ovih

.PONEDELJAK, 20. JUN

10.00h – Golubačka tvrđava, izjave za medije

Oko 18.00h – Tvrđava Fetislam, izjave ambasadora Žiofrea i predsednika Opštine Kladovo Saše Nikolića

UTORAK, 21. JUN

10.00h – Zgrada Opštine Negotin, sastanak sa predsednikom opštine Vladimirom Veličkovićem (samo kamere i foto)

11.00h – Muzej Mokranjčeva kuća – obilazak i izjave ambasadora Žiofrea i predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovića

13.00h – Stara škola u selu Rogljevo (samo pokrivalice) 18.00h – Rajačke Pimnice, izjava ambasadora Žiofrea