Danas su na Golubačkoj tvrđavi potpisani memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije povodom projekata za unapređenje turizma. Ceremoniji su prisustvovali ambasador EU Emanuele Žiofre, ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

Photo:Eu za tebe

Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i, ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive, turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i drugo zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta. Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU.“

“Veoma mi je drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije. O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Turizam je taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

Za nas je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će takođe pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu,“ izjavio je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

Photo:EU za tebe

Ambasador EU Emanuele Žiofre nastavlja obilazak istočne Srbije gde će, uz prirodne lepote, videti ostale aktivnosti projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kao što su rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu i Rajačke pivnice kod Negotina na kojima će uskoro početi radovi na poboljšanju infrastrukture.