Prvi dan leta, dugodnevnica, predstavlja najduži dan u godini, dan kada Sunce najranije izlazi i najkasnije zalazi. Takođe veoma jedinstven dan na arheološkom nalazištu Lepenski Vir.

Photo:Đerdap uživo

Na ovaj dan Sunce izlazi dva puta iznad planine Treskavac i taj jedinstveni fenomen vidljiv je baš sa Lepenskog Vira. Ovaj fenomem otkrili su 2015. godine dr Aleksandra Bajić, neuropsihijatar i arheoastronom, i arhitekta Hristivoje Pavlović.

Sunce se prvo pojavi u pukotini na sevrnoj strani planine Treskavac, nakon par minuta zakloni se iza stene i bude skriveno. To traje nekoliko minuta i nakon toga Sunce se ponovo pojavljuje na zaravljenom vrhu Treskavca i dobijamo dvostruko svitanje na Lepenskom Viru.

Photo:Đerdap uživo

Nama je danas ovaj fenomen koji se događa jednom godišnje lep i zanimljiv ali za drevne stanovnike Lepenskog Vira to je bila jedna od najvažnijih stvari koje im je priroda dala. Kada sunce izlazi blizu njega ili na Treskavcu to znači da je toplo i da je lako obezbediti hranu, kada ode daleko, niz Dunav, postaje hladno i ima sve manje hrane. Predpostavlja se da su i stanovnici Lepenskog Vira takođe to znali i da su tako računali vreme.