Jubilarno, deseto po redu, „Utvrđavanje“ od Ramske do Golubačke tvrđave obeležili su ljubitelji vožnje na dva točka u nedelju, 26. juna. Cilj vožnje je da se biciklisti upoznaju sa dve tvrđave na Dunavu, ali i uživaju u prelepim predelima. Ruta „Utvrđavanja“ poklapa se sa delom međunarodne biciklističke staze Eurovelo 6, putem kojim mnogobrojni turisti iz celog sveta otkrivaju lepote Donjeg Podunavlja i istočne Srbije.

Photo:GIZ RS

„Utvrđavanje“ doprinosi i podsticanju saradnja između opština Veliko Gradište i Golubac, posebno u oblasti turizma. Spajanjem destinacija dobija se potpunija turistička ponuda, koja obuhvata ne samo jednu lokaciju, već niz atrakcija koje se nalaze u slivu Dunava.

Photo:GIZ RS

Bitno je istaći da se ovom akcijom promoviše i aktivan i zdrav način života i boravak u prirodi. Biciklizam je odlična rekreacija koja doprinosi celokupnom zdravlju, a takođe utiče na smanjenje emisije štetnih gasova.

Pozitivna energija, druženje, obilazak Ramske i Golubačke tvrđave i sunčano vreme učinili su da stotinak učesnika i učesnica provede nedelju u lepom raspoloženju.

Photo:GIZ RS

Biciklističku vožnju „Utvrđavanje“ organizuje Biciklističko-planinarsko društvo „Golubac“, u saradnji sa turističkim organizacijama Golubac i Veliko Gradište, a ove godine uz podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.