Ovogodišnja Đerdapska regata će biti dvadeseta po redu. Tradicionalni spust od Tekije do Kusjaka, kod Negotina, ima za cilj promociju reke Dunav, upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa, ali i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja.

Početak regate je u petak, 29. jula, na plaži u Tekiji, a kraj u nedelju, 31. jula, na plaži Kusjak kod Negotina.

Prvog dana, učesnici će imati poseban doživljaj prolaskom kroz prevodnicu hidroelektrane „Đerdapa 1“, a nizvodno će moći da se upoznaju sa rimskim utvrđenjem Dianatvrđavom Fetislam u Kladovu, Arheološkim muzejom Đerdapa i ostacima slavnog Trajanovog mosta. Na gradskoj plaži u Kladovu je zagarantovano uživanje, a zatim večera i noćenje u šatorima u selu Mala Vrbica.

Photo:GIZ

Narednog dana, učesnici će saznati priče i legende o „Dunavskoj Atlantidi“, ostrvu Ada Kale koje je potopljeno prilikom podizanja Đerdapske brane. Nakon toga u Korbovu će ih sačekati tradicionalni ručak, koji pripremaju meštani na samoj plaži. Završetak dana je na prelepoj plaži u Brzoj Palanci, gde se večera i kampuje.

Poslednjeg dana, regata staje na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Kusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert Le Bonens benda iz Negotina. Povratak autobusom od Kusjaka do Tekije je obezbeđen.

Photo: GIZ

Učešće se ne naplaćuje, a organizator je obezbedio obroke i poklone za učesnike, dok učesnici treba da imaju svoje plovilo i kamp opremu.

Đerdapsku regatu organizuje Kajakaški klub „Tekija“ u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i turističkim organizacijama Kladovo i Negotin, a uz sponzorstvo „Đerdap usluga“ i trgovinskog lanca „Tekijanka“. Podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“