Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Trajanova tabla danas je spomenik kulture koji krasi Đerdapsku klisuru i privlači veliku pažnju turistia koji tu prolaze, ali ovaj rimski spomenik krije istoriju staru čak 2.000 godina. Kako je nastala i šta je predstavljala u doba Rimskog carstva?

Stotih godina nove ere Đerdapom, tadašnjom Gornjom Mezijom, vladao je rimski imperator Trajan. Na levoj obali dunava, današnja Rumunija, živela su varvarska plemena od kojih je najveće bila Dakija. Dakija je predstavljala veliku pretnju granici Rimskog carstva na Dunavu pa su se u vreme cara Trajana na Đerdapu vodili veliki Dački ratovi

U svrhu pobede nad Dakijom i proširenja Rimskog carstva car Trajan naredio je ubrzanu izgradnju puteva i utvrđenja ali najveći poduvat bio je Trajanov most koji je 1.000 godina predstavljao najduži most na svetu i  povezao je rimski put kraj Dunava. Rimski odnosno na Đerdapu Trajanov put krasili su razni spomenici u čast cara Trajana i njegovih dostignuća, a najpoznatiji bio je Trajanova tabla. Urezan u steni iznad Đerdapske klisure ovaj spomenik krasio je rimski put i veličao velikog imperatora koji je sagradio čuveni most na Dunavu i put na najnepristupačnijem delu Đerdapa.

Ovaj spomenik osim veličanja cara Trajana otkriva nam dosta o odnosima u društvu Rimskog carstva. Car Trajan nosio je nadimak “Optimus” sto je značilo najbolji. On je bio jedini naslednik koji sa predhodnim carem nije bio u nikakvom srodstvu. Rođen je na teritoriji današnje Španije brzo je napredovao u rimskoj vojsci učestvujući u borbama na Rajni pa je na taj način postao konzul Germanije. Bio je poštovani general pa ga je njegov predhodnik car Nerve usvojio I načinio njegovim sinom I naslednikom.

On je bio jedini rimski  car koji  je rođen u provinciji I nije bio u srodstvu sa svojim predhodnikom pa je znao da poštovanje I ljubav naroda mora da zasuži. Uprkos tome niko se nije protivio njegovom dolasku na vlast a antički istoričati su ga okarakterisali kao moralnog čoveka, mudrog vladara I dostojanstvenog i pravednog imperatora. Za sebe I svoja dostignuća nije tražio velike počasti I govorio je da će poštovanje da zasluži tek kada Dakiju učini rimskom provincijom a Dunav pređe preko mosta. Baš iz tog razloga ljudi su ga poštovali a kako Tacit kaže “carstvo I sloboda bili su izmireni”.

Trajanova tabla nije samo spomenik koji veliča imeratorske uspehe već obeležava I veliča nove društvene norme u rimskom carstvu pa je zato jedan od najbitnijih rimskih spomenika koji krasi Đerdapsku klisuru. Nalazi na područiji Geoparka Đerdap pa je tako postao I spomenik kulture zaštićen od strane UNESCO-a. Ovaj antički spomenik privlači veliku pažnju turista koji posećuju Đerdap pa se do nje redovno vrše turističke vožnje brodićem gde turisti imaju priliku da vide spomenik sa samo par metara od njega.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.