Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Trajanov most nekada čudo izvan svog vremana čak 1000 godina predstavljao je najduži most ikada sagrađen, a danas njegovi ostaci krase Đerdapsku klisuru i predstavljaju jedno od najimpresivnijih ostataka iz perioda Rimljana.

Imperator Trajan, jedan od najuticajnih rimskih vladara, želeo je da jednom za svagda pokori Dakiju. 103. godine nove ere pozvao je antičkog graditelja Apolodora iz Damaska, najcenjenijeg arhitetku tog vremena i zatražio most na Dunavu koji će spojiti dve obale.

Most dugačak 1.100 metara bio je završen za samo dve godine što je bilo nezamislivo za taj period i nardenih 1.000 godina predstavljao je najduži most na svetu i baš iz tog razloga smatra se da je ova građevina neverovatnog Apolodora bila u podpunosti  izvan svog vremena.

Dva sveta, Gornja Mezija i Dakija, koje je odvajala snažna reka odjednom su bili spojeni. Most se sastojao od 20 kamenih stubova koji su išli do dubine od čak 40m koji su držali drvenu konstrukciju. Svaki od stubova išao je visoko u nebo i predstavljao kule u kojima su bili rimski legionari.  Na obe obale bili su izgrađeni portali koje su čuvali vojnici.

Samo dve godine kasnije 105. Godine nove ere most je bio završen i rimski imperator ga je osveštao. Krenuo je sa desne obale Dunava i u pratnji Aplodora koji mu je uručio plan mosta kao simbol završetka radova,  pozdravljajući svoje legionare prvi prešao na drugu stranu.

Veliko bogatsvo i trud uložen u ovaj most Rimljanima se veoma brzo isplatio. Bili su u mogućnosti da prelaze na levu stranu Dunava kad god su želeli što je značilo da se povećala i teritorija na kojoj su ekspolatisali rudu.

Ubrzo nakon izgradnje most je konačno iskorišćen u svrhu izgradnje i veliki rimski imperator poveo je 18.000 vojnika u Drugi pohod na Dakiju. Dakija je bila veliko varvarsko pleme koje se nalazilo sa druge strane Dunava na teritoriji današnje Rumunije i predstavljala je jednu od najvećih pretnji po granicu Rimskog crstva.

Veruje se da je most nažalost porušen stotinak godina kasnije po naredbi rimskog cara Aurelijana kada su Rimljani pod navalom varvarskih plemena morali da se povuku i napuste Dakiju.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.