Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Pre izgradnje hidroelektrane Đerdap život i plovidba u Đerdapskoj klisuri bili su poprilično drugačiji. Plovidba u Đerdapskoj klisuri bila je teška i opasna zbog nepreglednosti, suženja, bržaka i česte promene nivoa  vode u Kazanu, najopasnijem delu klisure.

Krajem 19. veka završila se izgradnja regulacionih signalnih stanica, takozvanih balon stanica na Đerdapu. Signalne stanice su balonima brodovima slale signale što je smatrano nečim poput rečnog semafora. Prvobitno je bilo izgrađeno 9 balon stanica ali se taj broj do sredine 20. veka uvećao za još 4 stanice.

Balon je sa signalnih stanica menjanjem položaja kapetanima davao uputstva za plovidbu. Podignut balon označavao je da je prolaz slobodan, dok je spušten odnosno oboren balon davao znak da mora da se sačeka prolaz plovila sa suprotne strane.

Signalna stanica Pena sagrađena je malo kasnije sa još tri stanice. Pena je jedna od najpoznatijih i najvažnijih signalnih stanica, sagrađena je u samom Kazanu i bila je povezana telefonskom linijom što je bio najsavremeniji vid komunikacije u periodu između dva svetska rata.

Ova balon stanica danas spomenik kulture, au njoj se nalazi umetnički atelje lokalnog umetnika Radislava Trkulje.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.