Darko Rundek otvara sezonu berbe grožđa na Rajačkim pivnicama na drugom po redu „Danu vina i lepog raspoloženja“, u subotu, 27. avgusta. Rundek i Ekipa gostuju na Rajačkim pivnicama u okviru svoje turneje po Srbiji, a mesto su izabrali jer predstavlja jedinstven spoj prirode i tradicije.

Festival počinje u 12 časova, a program će pored muzičkog biti upotpunjen i raznim kulturnim dešavanjima kao što su izložba slika starih vinogradara, čitanje pesama i horskim pevanjem. Pored Rundeka i Ekipe, koji će nastupati u 21 čas, ovaj zanimljiv događaj upotpuniće sastav Kalem i nekoliko lokalnih bendova kao što su Medicine bend i Bejker bojs.

Proizvođači vina iz ovog kraja predstavljaće svoja vina tokom celog dana. Za realizaciju ovog događaja zaslužni su obrazovani mladi ljudi koji su se nedavno vratili svojim korenima kako bi nastavili tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Udruženje ,,Mladi sa Rajačkih pimnica“ oformljeno je pre dve godine i njihov glavni cilj je da ovaj deo Srbije zaživi i da mladi u tom kraju imaju što više zabavnog i kulturnog sadržaja što bi ih motivisalo na povratak i ostanak u rodnom kraju.

photo:GIZ

Rajačke pivnice su turističko mesto i predstavljaju biser Istočne Srbije. Kamene kuće vina datiraju još od kraja 18. i početkom 19. veka, a njihova jedinstvenost ogleda se u tome da nigde nisu podizana čitava sela samo za čuvanje, skladištenje i proizvodnju vina. Vinova loza se u ovom kraju gaji, kažu, još iz doba Rimljana.

Nedaleko od sela nalazi se Rimsko nalazište Rujevica, koje još uvek leži neistraženo. Svi iz udruženja bave se vinogradarstvom i željni su da nastave tradiciju svojih predaka. Rajačke pivnice postale su prava turistička atrakcija, a nalaze se i na preliminarnoj listi UNESCO kulturne baštine. Ovim festivalom, kako kažu članovi udruženja, nadaju se da će u velikoj meri pomoći da se turizam uzdigne na neki veći i ozbiljniji nivo, kako dolikuje ovakvom lokalitetu.

Podršku u razvoju turizma na Rajačkim pivnicama pruža Evropska unija, koja je, u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi GIZ, opredelila sredstva za poboljšanje infrastrukture ovog vinskog kompleksa.

Realizaciju manifestacije „Dan vina i lepog raspoloženja“ podržali su Opštinu Negotin, TOO Negotin, kao i projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kako ove tako i prošle godine.

photos:GIZ