Istočna Srbija krije neka od najvećih blaga prirode svoje zemlje pa se tako nedaleko od Kladova krije možda jedno on najvećih i najlepših. Nedaleko od Kladova na planini Miroč kod sela Reke skriven od očiju javnosti u šumi Đerdapa nalazi se Vodopad Blederije takozvani smaragd Kladova.

Na 190m nadmorske visine 2km od samog vodopada nalaze se izvori reke Blederije koji imaju ledeno hladnu vodu. Reka sa vrha stene pada preko bigrene prečage u vidu vodene zavese i stvara dva vodopada. Veći vodopad visok je čak 7m koji pada u bigrenu kada gde se formira malo jezero tirkizne boje. Debljina bigra na ovom mestu iznosi izmeću 5m do čak 10m. Ispod velikog vodopada sliva se manji vodopad koji na žalost tokom letnjih i prolećnih meseci uglavnom presuši.

Nedaleko od vodopada nalaze se izvori subtermalne vode čija temperature dostiže I do 17 stepeni celziusovih, oni se spajaju u reku I nastaje vrelo. Danas smaragd Kladova popularan zbog atraktivnog vodopada I tirkizne boje jezera bio je veoma važan I pre čak 2.000 godina. Krajem I i početkom II veka nove ere Rimljani su došli na Đerdap da bi proširlili granice svog carstva i u tom procesu sagradili su mnoge puteve. Via miliataris je poznati rimski vojni put koji je vodio preko planine Miroč dok car Trajan nije probio put kroz kazane. Jedna od glavnih stanica na tom putu bio je baš ovaj vodopad koji je I u vreme Rimljana bio popularan jer su oni područije planine Miroč jako često koristili kao banju za oporavak.

Skriven od očiju javnosti vodopad u narodu nosi naziv tajna Đerdapa I do njega nije baš lako stići. Nalazi se na 30km od Kladova I 4km od sela Reka u šumi planine Miroč. Jedan deo puta može se preći automobilom ali do samog vodopada mora se pešačiti obeleženom zemljanom stazom. Ovaj spomenik prirode nosio je nazim tajna Đerdapa sa razlogom, skriven od javnosti nije bio veoma poznat ali se to 2019. godine promenilo. Vodopad Blederije 2019. godine proglašen je za zaštićeno područije koji spada u II stepen zaštite kao spomenik prirode kada je postao veoma popularan i iz godine u godinu prima sve veći broj turista uglavnom tokom letnjih meseci.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.