Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Na desnoj obali Tekijskog potoka u Đerdpskoj klisuri na samom izlazu iz Donje klisure otkrivena je Antička Transiderna 1984. godine. Pronađeno utvrđenje ima romboidni oblik dimenzija 32x25m sa četiri ugaone kule i kapijom. Sagrađeno je kraj III odnosno početkom IV veka u više faza. Kroz faze bedem je udvojen, otvorena je nova kapija a unutrašnjosti kula je zatrpana. Utvrđenje je doživelo razaranje krajem IV veka za vreme prodora Gota, ali je u VI veku obuhvaćena u Justinijanovom obnovu.

Transidera vezuje se za utvrđenje na levoj obali, Dierna, i veruje se das u oba utvrđenja sližila kao mostobrani. Dierna je utvrđenje sagrađeno krajem I odnosno početkom II vek čije tačne dimenzije nije moguće odrediti ali je verovatno das u iznosile 80x100m. Istraživanjem otkrivene su vojne barake, svetilište , keramičke posude i ostaci oružija koju ukazuju na to da je tu boravila vojska.

Ispod ostataka utvrđenja na desnoj obali pronaćeni su ostaci terma-kupatila. U III veku nastale su promene kada je sagrađena Transdierna, utvrđenje na desnoj obali dok je na levoj formirano naselje koje je tu postojalo i u VI veku.

Lokalitet je nažalost potopljen dunavskom akumulacijom sedamdesetih godina prošlog veka ali se ostaci i svedočanstva mogu naći u Arheološkom muzeju Đerdapa u Kladovu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996