Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdapska klisura danas je jedan od najatraktivnijh delova Dunava u kome i najiskusniji kapetani otežano plove iako je Dunav u klisuri danas neizmerno mirnija reka. Klisura je nekada bila najteža evropska vodena saobraćajnica i najopasniji deo Dunava. Za klisuru i samo ime Đerdapska vezuju se mnogobrojne legend ali je najpoznatija legenda o Girdapu.

Legenda o Girdapu je legenda koja govori o hrabrom mladiću Girdapu i njegovom teškom detinjstvu, životu i herojstvu. Ime Girdap nastalo je od persijske reči “girdap” što označava vrtlog ili kovitlac. Mladom Girdapu otac je poginuo u ratu sa Turcima pa je detinjstvo proveo samo sa majkom. Njegova majka Bajica je čamcem bežala od turskih janičara upala u vrtlog “Pajtra Lunge” ,što na vlaškom znači dugi kamen, kod Gospođinog vira nedaleko od današnjeg muzeja Lepenski vir što zamalo nije preživela. Bežeći ostali su bez ičega pa se njegova majka preudala i dobila dve poćerke iz drugog braka. Sestre su Girdapu otežavale život u svakom pogledu pa je on kao najsnažniji mladić u okolini odlučo da ode od kuće. Nastanio se nedaleko od stene Babakaj koja se danas nalazi prekoputa Tvrđave Golubački grad.

Bavio se ribolovom i imao mali brodić koju su mu Turci nasilno oteli, da bi preneli blago cara Radovana, koji su kasnije potopili. U čamcu je ostao trogodišnji sin krmanoša, Girdap se vratio da dečaku spasi život ali je tom prilikom poginuo od turskih obesnika. U čast hrabrom mladiću Girdapu klisura je dobila ime Đerdapska klisura.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva