Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Na samo par kilometara od Golupca nalazi se jedan od danas najposećenijih manastira u Srbiji. Okružen šumom na levoj obali Tumanske reke nalazi se manastir Tumane.

Ne zna se tačan period izgradnje ovog manastira ali se prvi pu spominje u turskom popisu iz XIV veka a kasnije ponovo u popisu iz XVI veka. Ovaj manastir po predanju ima burnu istoriju od kada je prvi put pomenut a verovatno i mnogo toga što nije zapisano pa je otišlo u zaborav. Vekovima je trpeo siromaštvo i agresiju a njegovi monasi živeli su u jako lošim uslovima. Sredinom XX veka to se proemnilo a priča ovo manastira postaje mnogo lepša.

Manastir Tumane od početka svog postojanja posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu. Poslednji put je freskopisan 1991. godine ali se u njemu čuvaju mošti Prepodobnog Zosima Sinaita i Prepodobnog starca Jakova novog Tumanskog kao i čudotvorna ikona Kurske Mjake Božije. Baš zog moštiju čuvanih u manastiru za koje se veruje da su čudotvorne ljudi iz cele Srbije krenuli su u sve većem broju da redovno posećiju ovaj manastir. Na samo kilometar od manastira nalaze se dve pećine, jedna u kojoj je Zosim živeo a druga u kojoj se molio, one su takođe uređene i posetioci manastira i njih neretko posećuju.

Ne postoje precizni podaci kako je kroz vekove svaka crkva ovog manastira izgledala. Najnovija sagrađena je 1924. godine i ona se i dan danas koristi. Ona je građena u Moravskom stilu srpske arhitekture sa detaljima koji pripadaju srpsko-vizantijskom stilu. Osnova građevine je u obliku upisanog krsta a manastirski kompleks čine još i mali i veliki konak i isposnica iznad koje se nalazi kapela Prepodobnog  Zosima.

Manastir Tumane uz razvoj verskog turizma pstao je jedan od najposećenijih manastira za koji se veruje da ima iscelitejske moći što uz pravoslavne hiršćane okuplja i one kojima je potreba pomoć.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.