Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Nedaleko od Kladova nalazi se vekovima staro selo Manastirica, tuda prtiče jedan mali potok Šajna a kraj njega se nalazi srednjevekovni manastir nazvan po selu, Manastirica.

Predanje kaže da je sredinom XIV veka sveštenik Nikodim Grčić, tumač kneza Lazara u pregovorima sa Carigradom, nedaleko od malog sela Manastirica naišao na potok i tu našao utočište. Videvši da sela koja su se nalazila u okolini imaju sve više stanovnika, tada 204, a da nigde u blizini ne postoji crkva odlučio je da na tom mestu sagradi manastir. Manastir je bio posvećen Svetoj Trojici ali je dobio ime po najbližem selu, Manastirica. Baš u ovom manastiru se krila Olivera, ćerka kneza Lazara nakon što joj je muž poginuo.

Većinom vremena manastir je imao samo jednog monaha a u fetislamskim spisima pominje se isključivo pod imenom Sveta Trojica, dok je u narodu bio zvan Manastirica. Neko vreme bio je napušten ali je pronađen natpis „Radulbeg“, iako nema zvaničnih podataka veruje se da je vlaški vojvoda Radul-beg obnovio manastir koji je do 1870. godine uglavnom održavao po jedan monah i meštani okolnih sela.

Pošto se nalazio na lošem terenu punom podzemnih voda manastir se 1870. godine urišio i ostao je u podpunosti napušten. To je trajalo do 1900. godine kada je na njegovim temeljima podignuta nova crkva zauzimanjem Arhimanadrita Gavrila i dobrovoljnim prilozima meštana. Novosagrađena crkva nažalost doživela je istu sudbinu, pucanjem svoda urušio se plafon pa ona ponovo postaje napuštena.

Tek 2003. Godine na inicijativu episkopa timočkog  Justina krenulo se sa obnovom crkve, a sredstva su donirali meštani tog kraja. Nova crkva sagrađena je sa boljom osnovom u nadi da neće doživeti istu sudbinu kao njene predhodnice I sada nosi ime Svete Trojice. Ovaj manastir važi za jedan od najstarijih manastira na ovom prostoru ali meštani kažu da je stari manastir sa starinama u podpunosti nestao zbog svoje nesrećne sudbine.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.