Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

U kanjonu reke Vratne nedaleko od Negotina i dobro poznatog manastira Vratna nalazi se spomenik prirode po imenu  „Prerasti u kanjonu Vrtane“ a u narodu poznatiji kao Vratnjanske kapije.

Prerasti u kanjonu Vratne su geomorfološki spomenik prirode i nalaze se u kanjonu reke Vratne. Ovaj kanjon je poprilično nepristupačan ali u sebi od oka javnosti krije tri čuda prirode takozvane tri Vratnjanske kapije. Postoje tri prerasti, Mala, Velika i Suva prerast, Mala i Velika prerast se nalaze na samo par stotina metara jedna od druge ali se zato Suva prerast nalazi čak 2 kilometara dalje od njih. Starost ovih prerasti nije tačno utvrđen ali je istraživanjem zaključeno  da su Mala i Velika prerast ostaci tunelske pećine kroz koju je tekla reka dok je Suva prerast nastala poniranjem reke Vrtane .

Do ovog spomenika prirode vodi više puteva a od mesta gde se više ne može bilo kojim prevoznim sredstvom do samih kapija vodi zemljana pešačka staza kroz šumu kanjona. Tim putem se prolaskom kroz kapije takođe može doći i do manastira Vratne pa se ovo čudo prirode u narodu takođe zove i „Manastirske kapije“ jer su Mala i Velika prerast udaljene su samo 300m od manastira.

Prerasti u kanjonu Vratne danas su zaštićeni spomenik i čudo prirode. Baš zbog te netaknute prirode i biodiverziteta turisti iz cele Srbije tokom cele godine posećuju moćne kapije prirode a usput i manastir Vratnu. Uz manastir i spomenik prirode put u kanjon vratne je jedna od najlepših destinacija za ljubitelje prirode kao i sve ostale turiste.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.