Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

U kanjonu reke Vratne nedaleko od Negotina i dobro poznatog manastira Vratna nalazi se spomenik prirode po imenu  „Prerasti u kanjonu Vrtane“ a u narodu poznatiji kao Vratnjanske kapije.

Prerasti u kanjonu Vratne su geomorfološki spomenik prirode i nalaze se u kanjonu reke Vratne. Ovaj kanjon je poprilično nepristupačan ali u sebi od oka javnosti krije tri čuda prirode takozvane tri Vratnjanske kapije. Postoje tri prerasti, Mala, Velika i Suva prerast, Mala i Velika prerast se nalaze na samo par stotina metara jedna od druge ali se zato Suva malo udaljenija od njih.

Suva prerast udaljena je čak 2 kilometra od Male i Velike prerasti uz reku . Ova prerast dugačka je 24m, visoka 20m sa širinom otvora od 15m i svodom debelim 10m. Kako je nastatala i zašto je nazvana Suva? Reka vratna 50m od Suve prerasti ,a  pogotovo u letnjim mesecima, ponire pa se opet pojavljuje nakon čega izvire iz stene i nastavlja da teče svojim koritom. U blizine Suve prerasti otkrivene su tri neistražene pećine od kojih je jedna poprilično dugačka, druga je puna tunela dok se u trećoj nalazi jezero.

Prerasti u kanjonu Vratne danas su zaštićeni spomenik i čudo prirode. Baš zbog te netaknute prirode turisti iz cele Srbije tokom cele godine posećuju moćne kapije prirode a usput i manastir Vratnu.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.