Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Veliki deo Đerdapa I veličanstvene klisure naravno čini reka Dunav. Dunav je druga po veličini rekla u Evropi a bas na Đerdapu ona je najuža, najšira I najdublja u celom svom toku, ali je tu krase I druge Đerdapske reke.

Jedna od njih jeste I Brnjica koja se uliva u Dunav u Golubačkoj klisuri  sa dužinom od 23km ona je najveća pritoka Dunava na Đerdapu. Reka Dobra tajođe je jedna od njih, ona se u Dunav uliva u Ljupkovskoj klisuri. Boljetinska reka uliva se u blizini Lepenskog vira u klisuri Gospođin vir a nastaje od Velike I Male reke. Porečka reka takođe je pritoka Dunava odnosno Đerdapskog jezera. Svaka od ovih reka ima svoj značaj za biodiverzitet Đerdapa kao I njegovo stanovništvo I krase ga celim svojim tokom. Kraj svake nalaze se naselja ali I dom biljnih I životinjskih vrsta Đerdapa.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva