Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i zivotinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav.

Jedan od običaja specifičan za ovo područije jeste pomana, ovaj običaj je jedan od retkih koji se I danas praktikuje u većini kuća na Đerdapu. Pomana je pogrebni ritual koji se sastoji iz više delova. Prva pomana daje se sedam dana nakon sahrane pokojnika, druga u prvu subotu, treća koja se smatra za jednu od najvažnijih daje na 40. dan nakon sahrane, četvrta za 6 meseci a peta nakon godinu dana. Nakon toga pomane se daju godišnje narednih sedam godina kada se daje završna velika pomana pokojniku. Tačan proces izvođenja razlikuje se od naselja do naselja ali suština ostaje ista. Pomana zapravo predstavlja gozbu za pokojnika.  Suština ovog obijčaja je da se pokaže briga za pokojnika I on predstavlja gozbu na kojoj se sve što je nastolu namenjuje pokojniku da bi on imao šta da jede kako se u narodu kaže “na onom svetu”.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva