Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga za Đerdap vezuju se mnogobrojne legend, a jedna od poznatijih je legenda o gibortu.

1379. godine knez Lazar darovao je manastiru Ravanici deo Porečke oblasti sa ribolovnim revirom Gospođin vir I malu klisuru Pesaču. To se ribarima iz Đerdapske klisure nije svidelo I svakodnevno su se protivili ovoj povelji, tada kreće legenda o gibortu.

Legenda kaže da je uporedo sa tom poveljom ulovljena retka riba gibort koja se smatrala totemskom vrstom ribe. Postojalo je verovanje da ukoliko se gibort ulovi u decembru onda se on ne jede jer je decembar mesec ribarskih slava, ali ukoliko se dobije na poklon onda se sme jesti. Jedan đerdapski ribar poklonio je giborta igumanu manastira Ravanica ali legenda kaže da je on ribu vratio u Dunav kod Gospođinog vira govoreći da će ako vrati poklon ribara njihov ribolov biti uspešan.

Jedan od đerdapskih ribara na stolu u manastiru video je hrisovolju u kojoj iguman Ravanice pita kako je knez dao Gospođin vir I Ravanici kada on pripada manastir Gornjak. On je takođe rekao da će gibort sam doploviti I obeležiti teritoriju. Tako se I desilo, gibort je iz Đerdapa kod Gospođinog vira doplovio do Poreča. O ovoj legend svedoči letopisac Grigorije Sinait iz manastira Gornjak.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva