Na Tvrđavi Golubački grad dana 17.11.2022.godine otvorena je izložba „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave“, koja će imati svoju stalnu postavku u palati Tvrđave u narednom periodu.

photo:Đerdap Uživo

Prisutnima se obratila direktorka društva „Tvrđava Golubački grad“, Prof.dr. Iskra Maksimović i tom prilikom ukazala na nemerljivo arheološko blago koje je pronađeno prilikom revitalizacije Golubačke tvrđave.

Kada se krenulo sa revitalizacijom Golubačke tvrđave, arheologija je ušla na mala vrata u okviru tih radova. Ali ubrzo ostavila sve bez teksta. Svakoga dana od 2015.godine nailazili smo na silno arheološko „bogatstvo“. Deo svega toga sada smo predstavili posetiocima. Ovo će biti stalna postavka u narednom periodu i posetioci će imati priliku da uživaju u njoj.“ – rekla je Prof.dr. Iskra Maksimović.

photo:Đerdap Uživo

Autor postavke izložbe je Željka Milenković, arheolog Tvrđave Golubački grad d.o.o. a konsultanti su Marina Bunardžić, arheolog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i Marko Aleksić, arheolog.

Posetioci će imati priliku da uživaju u originalnim oružjima i delovima ratničke opreme srednjeg veka. Ova izložba je svojevrsni vremeplov u srednji vek i susret sa svim vitezovima koji su boravili u ovoj prelepoj Tvrđavi. Mačevi, sablje i strele samo su deo ratničkog arsenala koji se prema podacima i pravio na Tvrđavi. Možda pravi raritet su jedinstvene 33 keramičke bombe koje su izvanredno očuvane.

Čast da otvori ovu izložbu pripala je predsednici društva Tvrđava Golubački grad gospođi Veri Rovčanin, koja je u ime osnivača Vlade Republike Srbije pozdravila sve okupljene i zahvalila se svima koji su omogućili da uživamo u ovoj jedinstvenoj izložbi.