Varaličarenje nije pecanje, to je posebna umetnost pecanja. Potrebno je poznavati mesto. Osetiti dan, vreme i na putu do mesta da vas niko ne pita: „Gde si pošao?“. Da veruješ u talični vobler ili da daš šansu i nekom drugom. Da nemaš ništa protiv Košave ili Severca i da „osetiš“ udarac. A neće ih biti puno. Izgledaće kao da si sam na celom svetu i da u Dunavu nema riba. I da imaš malo sreće.

I onda dobiješ šansu. Tada naspram tebe stoji drugi predator. U svom okruženju u kome on gospodari. Zato ga i nazivaju carskom ribom. Samo je pitanje, kao i u životu, na koga ćeš naleteti. „Smuđari“ sanjaju „dedu“. Sve one primerke ispod mere, vraćaju u Dunav sa porukom: „Pošalji dedu.“. E ako „deda“ i dođe prava borba kreće. Tada treba biti umetnik jer upravo ćeš taj momenat posle prepričavati svojim unucima. I ne smeš misliti na neuspeh. Neuspeh često dovodi do lomljenja štapova, padanja u Dunav i neverovatnog psovanja. A uspeh? E to je nešto posebno. To su na hiljade like-ova, čestitanja i kao što rekoh, dobijaš priču za ceo život.

Milan Pešut, foto: Milan Panić arhiv FB

A mnogo priča imao je čika Miša – Milan Pešut. Bezbroj tih ribarskih ali i onih mnogo važnijih životnih. Nije bio on na Dunavu zbog ulova, koliko zbog reke, prirode i života. Voleo je život i svoje prijatelje. Sve je primao otvorenog srca i upravo to svima i davao. Znao je da ceo dan provede pored Dunava. Ali samo zbog prijatelja. Uživao je u društvu, lepoj reči i svom Dunavu. Čika Miša je bio onaj čovek koji bi vas uvek razgalio. Njegov životni put i njegova mudrost za sve nas bili su lek za svaki problem. Od njega smo svi naučili da moramo biti pozitivni i da se družimo sa pozitivnim ljudima.

A takav je upravo jedan naš drugi prijatelj Milan Panić. Čovek koji promoviše Đerdap i Donji Milanovac više nego bilo ko drugi na ovim prostorima. On je uradio više promotivnih emisija na nacionalnim televizijama i dao više intervjua u novinama, nego svi turistički poslanici zajedno sa ovih prostora. On se i setio da se zahvali čika Miši na ovaj način. I opet, njih dvojica zajedno, čine nešto neverovatno za Donji Milanovac. Svakog decembra, a sada evo četvrti put, okupljaju preko 150 „smuđara“ iz celog regiona u Donji Milanovac. Onda, kada nije vreme turističke sezone, Donji Milanovac oživi. I ove godine upišite datum 03.12.2022.godine i čak i ako niste učesnik, dođite da vidite preko 150 takmičara duž obale Dunava. A verujte mi, većina takmičara dolazi upravo zbog Milana Panića.

Milan Panić, foto: Đerdap uživo

Milan Panić kao jedan od glavnih promotera kompanije „Formax Store“ i ove godine je obezbedio da ta kompanija bude generalni sponzor takmičenja.  Zajedno sa drugim brojnim sponzorima obezbedili su nagradni fond od preko 100.000,00 dinara.

Prvo mesto: Formax Zenon NG 2,7m; Formax Zenon 3000; Attack braid 0,14mm; Attack futrola; Vobleri Attack.

Drugo mesto: Formax Visage Rapid 2,7m; Attack torba; Attack braid 0,16mm; Vobleri Attack.

Treće mesto: Formax Visage Air 3000; Attack braid 0,12mm; Attack traka za merenje; Vobleri Attack.

Opština Majdanpek je od prve godine generalni pokrovitelj ovog turnira. Tako i ove godine posebna zahvalnost ide Opštini Majdanpek koja je opredelila sredstva za organizaciju IV memorijalnog turnira u varaličarenju „Miša Gvozdeni 2022“. Organizator turinira je KSR „Štuka“ a Turistička organizacija opštine Majdanpek je suorganizator. Kotizacija za takmičenje je 2.000,00dinara i broj učesnika nije ograničen a doplata za svečanu večeru je 800,00 dinara, s tim da je broj mesta u restoranu ograničen.

Naravno, takmičenje je uvek povod da se vide stari prijatelji. Zato nakon takmičenja se tradicionalno održava i zajednička večera kada ribolovačke priče prevladaju sve druge bitne životne stvari.

Više informacija oko prijave možete dobiti na telefon 064 94 65 635 a rezervaciju smeštaja na broj 030 591 400.

Dobrodošli u Donji Milanovac na IV memorijalnog turnira u varaličarenju „Miša Gvozdeni 2022“.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu opštine Majdanpek“.

photo:Željko Vladić