Da bi područje bilo proglašeno geoparkom ono mora imati međunarodni geološki značaj. Ali to ne znači da se onda na tom području znanstvenici, upravljači i korisnici bave samo geologijom.

Dakle, odgovor je NE.

UNESCO Globalni Geopark mora da poseduje i opravda geološku baštinu od međunarodnog  značaja. Ali svrha postojanja UNESCO Globalnog Geoparka je da istražuje, razvija i podstiče veze između tog geološkog nasleđa i svih drugih aspekata prirodnog, kulturnog i nematerijalnog nasleđa ovog područja.

Foto: Đerdap uživo

Radi se o ponovnom povezivanju ljudskog društva na svim nivoima sa planetom koju svi zovemo domom. Kako bi proslavili 4.600 miliona godina dugu istoriju, koju su oblikovali svi aspekti naših života i naših društava.

Možda je Đerdap najbolji primer uticaja ljudi na celokupan život biosfere. Rimljani su napravili prvi put kroz Đerdap. Napravili su i prvi most na Đerdapu. Porušili su dunavske stene i učinili ga plovnim za brodove. Na taj način povećali značaj reke za ljude na ovim prostorima i Dunav učinili prometnijim. Srednjovekovne tvrđave i utvrđenja dokaz su osvajačkih pohoda i ratova na Đerdapu. Zbog ratnih dejstava rušene su stene, pravljeni putevi, krčene šume.

Izgradnja dveju hidro-elektrana na Dunavu promenila je ali i dalje menja celokupan život biosfere. Toliko da je promena u klimi celog Đerdapa evidentna.

Dakle, upravo ovde na Đerdapu, vidimo da je geološka baština uveliko određena ljudskom aktivnošću.

Isto tako, odluke na zaštiti prostora utiču i na život ljudi. Zato je bitno uspostaviti vezu i razumeti kako će odluke i delovanja imati uticaja u budućnosti.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.