Krajem novembra prošle godinu jedinku risa je na Đerdapskoj magistrali povredio automobil. Brzom reakcijom nadležnih službi JP „Nacionalni park Đerdap“ ris je pronađen i  odvezen u ZOO vrt u Boru gde mu je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i nega.

Oporavak jedinke risa uspešno je završen i spremna je za povratak u prirodu. Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris je markiran i vraćen u prirodu u svoje prirodno stanište na području Nacionalnog parka „Đerdap“ u petak, 3. februara.

Jedinka risa nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njeno kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se, pored ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke. Ovo je prva jedinka risa u Srbiji koja će biti praćena na ovaj način.

Vraćanju jedinke risa prisustvovaće predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac.


Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji i područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nastanjuje između 10 i 12 jedinki pa je ova akcija bila od izuzetne važnosti za ovu vrstu.

Izvor/photo:Nacionalni park Đerdap FB stranica