Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo deo je likovno umetničkog projekta „Biblioteka u oku umetnika“ koja je udružila dvadesest i dve biblioteke u Srbiji.

Biblioteke predstavljaju znamenitost svakog grada i one su hramovi kulture svoje lokalne zajednice, rade i funkcionišu u različitim prostorima, a statistika govori da preko 80% njih nema adekvatan prostor. Neke biblioteke su oronula ili zastarela zdanja ali neke su zaštićeni spomenici kulture.

Ovaj projekat podrazumeva angažovanje istaknutih lokalnih likovnih stvaraoca koji su u slobodnoj tehnici, na slikarskom platnu, ovekovečili arhitektonska zdanja javnih biblioteka iz svoje sredine. Cilj projekta je da se poveća vidiljivost javnih biblioteka i istakne višeslojni značaj biblioteka kao nosilaca identiteta naroda, važnih znamenitosti lokalne sredine i značajnih institucija kulture  jedne zemlje.

Drugi deo projekta realizuje se početkom realizacije putujuće izložbe svih radova, koja će proputovati Srbiju i gostovala u galerijama javnih biblioteka. Putujuća izložba „Biblioteke u oku umetnika“ počela je u Gradskoj bibliotrci  “Atanasije Stojković” u Rumi 14. februara, a Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo biće deo ove izložbe 5. oktobra 2023. godine.

izvor/foto:kulturakladovo