Dana 15. februara građani Republike Srbije proslavljaju Dan državnosti, u znak sećanja na 1835.godinu kada je donet Sretenjski ustav Kneževine Srbije.

Foto: Canva

Te davne 1835.godine, 15. februara u Kragujevcu, na Sretenjskoj skupštini donet je Ustav Kneževine Srbije. Tim ustavom ukinut je feudalizam u Srbiji i taj ustav predstavljao je jedan od najliberalnijih ustava toga doba u svetu. Ustav je vremenom ukidan i ponovo vraćan. Zvanično se u Republici Srbiji obeležava od 2002.godine.

Foto: Canva

Njemu je prethodila „Miletina“ buna (po Mileti Radojkoviću, knezu Jagodinske nahije) predvođena srpskim opozicionarima, među kojima je bio i knežev brat Jevrem Obrenović. Ovu bunu, potpuno drugačiju od svih prethodnih, karakteriše odsustvo vojnih sukoba, te je često opisuju i kao „ozbiljnu demonstraciju protiv vlasti“.  Pobunjenici su pred kneza Miloša Obrenovića stavili svoje uslove: ograničavanje vlasti kneza ustavom, ukidanje kuluka, omogućavanje narodu upotrebu šume i ukidanje monopola u trgovini.

Tako je Srbija dobila ustav koji je podelio vlast na zakonodavnu, izvršnu i sudsku; garantovao je neotuđivost privatne imovine; slobodu veroispovesti a odštampan je u 10.000 primeraka kako bi bio podeljen svim ustanovama u Srbiji.

Međutim, taj ustav ocenjen je od strane Rusije, Austrije i Turske kao „najveća zabluda ovog veka“ i pod njihovim pritiskom Knez Miloš Obrenović, vrlo brzo ga je suspendovao. Ali ostaje zapisano da je predstavljao jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi. Te ne čude reči Kneza Miloša, koje je uputio Ministru prosvete Dimitriju Davidoviću ustavo-piscu: „Davidoviću, Davidoviću, sve što si do sada piskarao, danas si pečatao.“

U Donjem Milanovcu je danas tim povodom održan i javni čas na kome je govorio profesor istorije gospodin Miša Ilić. Javni čas održan je u centru grada ispred spomenika palim vojnicima u Balkanskim ratovima i u I Svetskom ratu. To je bila prilika da se iskaže poštovanje prema palim žrtvama, te je ispred Opštine Majdanpek venac položio predsednik opštine gospodin Dragan Popović. Javnom času prisustvovali su i predstavnici Mesne zajednice Donji Milanovac, Udruženja penzionera, učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ sa svojim profesorima i drugi građani.

Foto: Đerdap uživo