Nakon svetske premijere u Dubaiju, i obilaženju muzeja po Srbiji, „drevni čovek koji je oživeo“ vraća se kući kako prenosi sveoarheologiji.

U petak, 31. marta, sa početkom od 19.00 časova publici će biti predstavljen prvi metahuman koji je živeo pre 10.000 godina na Lepenskom viru. Predavanje će održati prof. dr Sofija Stefanović (Laboratorija za bioarheologiju, Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Kako je nastao Metahuman“. Takođe, posetioci će imati priliku da čuju i muzički sastav „Archaeotronic“. Nakon toga biće sproveden obilazak postavke na Lepenskom viru kako prenosi .

Profesorka dr Sofija Stefanović rukovodila je projektom “Prehistoric metahuman” – rekonstrukcije biomehaničkog modela individue iz groba 69 sa lokaliteta Lepenski Vir, datovane u period mezolita.

Skeletni ostaci kostiju glave su prvo bili skenirani u 3D formatu, koji je iskorišćen za 3D štampanje fizičkog modela kranijalnog skeleta. Odštampani model poslužio je kao baza za uporednu realizaciju fizičke i digitalne rekonstrukcije individue, a rezultat je prvo predstavljen na Paviljonu Srbija Expo-a u Dubaiju.

Digitalna rekonstrukcija realizovana je kao interaktivni 3D model sa kojim je moguće upravljati preko LiDAR senzora na mobilnom uređaju. LiDAR senzor očitava geometriju lica posetioca paviljona, a potom prenosi pokrete lica na biomehanički model individue iz Lepenskog Vira, koja je prikazana na monitoru.

U realizaciji projekta učestvovali su Jugoslav Pendić, arheolog sa Instituta BioSens u Novom Sadu, koji je realizovao početnu digitalizaciju i 3D skeniranja tokom napredovanja faza rekonstrukcije, Oskar Nilsson, arheolog, koji je realizovao izradu fizičke rekonstrukcije lica, kao i Milica Tomić, arheološkinja, koja je obezbedila funkcionisanje interfejsa sa digitalnom rekonstrukcijom i celokupne digitalne sredine u kojoj je biomehanički model prikazan.

Izvor:sveoarheologiji

foto:Arheološki lokalitet Lepenski vir/Serbia Creates