Uvek smo se pitali, kako su izgledali stanovnici koji su živeli na Đerdapu pre 10.000 godina.? Zahvaljujući prof.dr. Sofiji Stefanović (Laboratorija za bioarheologiju, Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) i uz pomoć metahuman tehnologije (svojstvene gejming industriji) dobili smo lik „Lepenca“ – rekonstrukciju biomehaničkog modela individue iz groba 69 sa lokaliteta Lepenski Vir.

Ovaj projekat svoju promociju imao je na Paviljonu Srbija EXPO-a u Dubaiju 2021.godine. Sada smo imali priliku i da dočekamo „Lepenca“ kući, na Lepenskom viru. To je bio povod za razgovor sa direktorom Upravljača turističkog prostora Lepenski vir, gospodinom Vladimirom Nojkovićem.

Lepenac“ se vratio kući. Nakon prezentacije na sajmu Expo u Dubaiju, posetioci će moći da ga upoznaju i na nalazištu Lepenski vir, od 01. aprila 2023.godine ova nova tehnologija dostupna je svim posetiocima. Šta to predstavlja za Lepenski vir?

„Sada sa ponosom možemo svim posetiocima da prikažemo kako je izgledao praistorijski čovek. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju javnosti i posetilaca na to koliko je zapravo sam Lepenski Vir jedinstven.“ – istakao je direktor Vladimir Nojković.

Moderne tehnologije i istorija. Ovo je prvi put zahvaljujuci prof.dr. Sofiji Stefanović da možemo videti lik čoveka koji je ovde živeo, pre 10.000 godina. Da li možemo očekivati još modernih tehnologija prilikom posete muzeju?

Vladimir Nojković: „Pored metahuman tehnologije, što je svakako odličan spoj nauke i gejming tehnologije, mi već imamo još nekoliko digitalnih alata za posetioce, poput holograma, digitalne rekonstrukcije naselja, digitalnog audio vodiča i interaktivne aplikacije za igru. Moderne tehnologije pomažu da dodatno predstavimo kulturu Lepenskog Vira posetiocima, ali za sada je ovo dovoljno. Voleli bismo da u budućnosti bolje predstavimo način života ljudi u praistoriji, kroz neku vrstu interaktivnog digitalnog sadržaja, ali je dug put od ideje do realizacije.“

Koliko ste zadovoljni sa godinom za nama? Šta nam kažu brojke o posetama u odnosu na prethodne godine? Koja su očekivanja posete u 2023.godini, na nalazištu Lepenski vir i da li sada možete pretpostaviti trend za naredne godine?

Vladimir Nojković: „Prošle godine smo ostvarili oko 54000 poseta, što je znatno bolje u odnosu na godine kada je vladala pandemija, ali još nismo dostigli brojke iz 2019. godine pa sa pravom očekujemo da ove godine to uradimo. Uvek očekujemo više posetilaca. Sada se nadamo da će i oni koji su već posetili Lepenski Vir nekada, ponovo doći da vide kako je izgledao praistorijski čovek. To smo ranije uvek ostajali dužni.“

Šta nam još novo priprema Lepenski vir za period pred nama?

Vladimir Nojković: „Spominjao sam aplikacije i mislim da ćemo ih od ove godine koristiti u punom kapacitetu. Ovde posebno mislim na digitalni audio vodič koji pruža mogućnost posetiocima da sami čuju sve o Lepenskom Viru dok ga obilaze. Aplikacija je urađena na četiri jezika, pored srpskog to su engleski, nemački i rumunski. Kada su događaji u pitanju probaćemo da se još malo uključimo u kulturna dešavanja i da na drugačiji način predstavimo Lepenski Vir. Konkretno bismo voleli da Lepenski Vir ugosti jednu lepu predstavu koja je temom vezana za praistoriju, i jedan koncert džez ili klasične muzike. Takođe, započeli smo projekat u okviru programa Kreativna Evropa koji za cilj ima stvaranje praistorijske opere. Očekujem da premijerno prikazivanje na Lepenskom Viru bude sredinom sledeće godine.“

Beogradski sajam je za nama, kako možete oceniti ovogodišnji sajam i da li ste zadovoljni interesovanjem posetilaca i samom prezentacijom?

Vladimir Nojković: „Već nekoliko godina na sajmu učestvujemo u zajedničkoj promociji turističke destinacije Donje Podunavlje sa partnerima iz okruženja. Cilj nam je da pokažemo raznolikost regiona, odnosno da budući turisti imaju mnogo toga jedinstvenog da vide i dožive boraveći u ovom predivnom delu Srbije, od kulturnog nasleđa i predivne zaštićene prirode, do vrhunskih doživljaja i profesionalnih vodiča. Ako tome dodamo vrhunske kulinarske specijalitete i pristupačne cene smeštaja, onda smatram da će svaka porodica i pojedinac pronaći zadovoljstvo boraveći u našem kraju.

Odziv na sajmu je upravo zbog toga bio jako dobar, a najveće interesovanje je bilo za nagradnu igru u koju smo delili besplatne vaučere za ulazak na lokalitete i zaštićena područja.“

Nemojte propustiti priliku da upoznate „Lepenca“ na Lepenskom viru. Ova tehnologija biće na lokalitetu do kraja ove turističke sezone.

Video: Željko Vladić, Đerdap uživo

Foto: EU za turizam i kulturno nasleđe i Đerdap uživo