Fetislam

Obnovljena tvrđava Fetislam sa rekonstruisanom letnjom pozornicom je juče, 26. aprila, na Dan Opštine Kladovo svečano otvorena uz prisustvo predesednika republike Srbije Aleksandra Vučićašefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žiofrea i ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, kao i potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministra kulture Maje Gojković, ministra turizma i omladine Huseina Memića, ministra za evropske integracije Tanje Miščevićpredsednika Opštine Kladovo Saše Nikolića, predstavnika diplomatskog kora i velikog broja građana Kladova.

Otvarajući tvrđavu, predsednik Vučić je rekao: „Fetislam danas izgleda veličanstveno, od 1867, dakle 156 godina, od kad je prešao u naše ruke nikada nije ovako lepo izgledao, ni Kladovo ovako lepo nije izgledalo. Hvala našim evropskim partnerima na ogromnom novcu koji su ovde uložili, ne samo u Fetislam već i u infrastrukturu u Rajac, Smedovac, Rogljevo, u Golubačku tvrđavu, u mnogo toga drugog što rade, u pomoć lokalnom biznisu da mogu da naprave turističke kapacitete da privuku mnoge ljude, ne samo iz Srbije već i Evrope.“

Evropska unija i Vlada Savezene Republike Nemačke su uložile preko 1.300.000 evra u rekonstrukciju Varoš kapije i pratećih kazamata, ulaza u Mali grad i letnju pozornicu na Fetislamu, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Cilj projekta je da se potencijali kulturnog nasleđa i turističke ponude iskoriste za ekonomski razvoj Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

„Danas vidimo konkretne rezultate saradnje Evropska unije i Srbije na očuvanju nečega do čega nam je svima stalo – našeg zajedničkog evropskog nasleđa, da ga sačuvamo za našu zajedničku budućnost. Posle Golupca i Bača, EU je podržala obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, još jedne impresivne fortifikacije na Dunavu i njene letnje pozornice, uz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke. Ulažući u očuvanje kulturnog nasleđa i razvoj turističkih kapaciteta, mi takođe stvaramo mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski razvoj“, rekao je ambasador Žiofre.

Prilikom otvaranja Fetislama, ambasadorka Nemačke Konrad izjavila je: „Turizam igra važnu ulogu u stvaranju radnih mesta u ruralnim područjima. Opština Kladovo je odličan primer kako se kombinacija turizma i kulturnog nasleđa koristi za lokalni razvoj. Turizam pruža razne mogućnosti, od otvaranja radnih mesta u ugostiteljstvu do proizvodnje lokalnih proizvoda i zanata. Pored toga, turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa, bitnog za identitet regiona i zajednica“.

Nakon zvaničnog otvaranja usledio je koncert „Cine and Rock“ orkestra, koji je svojim nastupom udahnuo početak novog života letnje pozornice tvrđave Fetislam.

Foto: Mikica Andrejić, projekat „EU za tebe“ i Đerdap uživo