U petak 19.05.2023.godine sa početkom od 12:45 časova, u pozorišnoj sali Biblioteke „Centar za kulturu“ gostuje pozorišna predstava „Bedemi ćirilice“.

Ulaz je besplatan.

Bedemi ćirilice“ govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti i jeziku i pismu koje oplemenjuje narod slovenski. Ovo je pesma ali i plač o gradnji bedema na kojima je uzraslo pismo koje vekovima napaja naše postojanje.

Predstavu je, po tekstu Vladimira Đorđevića, režirao je Milić Jovanović, a igraju Predrag Jovanović iz Paraćina i Aleksandar Jelenić iz Topole koji su ujedno i idejni tvorci ovog projekta.

„Bedemi ćirilice“ su istorijska i duhovna priča stavljena u okvire nadasve neobičnog čitanja i tumačenja pozorišne umetnosti. Raznolikost dramskog izraza i režijska inovativnost publiku vodi u neispričane borbe u dušama svete braće.

Sve to obojili su tonovi frule virtuoza Milinka Ivanovića Crnog a zanimljiv sloj boja ovoj priči dali su kostimi i scenografija umetnice Ane Kolbjanove.

Nosioci glavnih uloga na veran način prikazuju dramu, onu koja se odvijala u dušama svete braće, ali i onu koja se odigravala između njih i sveta replikama svojih likova oni oslikavaju stavove – stubove sveta u kome je istina mera svega. Sveta čije ime je ljubav, čije lice je Božiji blagoslov, čiji duh su vera, nada i radost, a čiji um su snaga i volja zapečaćeni večnošću.

2023.godine Kladovo obeležava dva značajna datuma bitna za razvoj kulture čitanja na području ove opštine. 23.maj je Dan Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo i ove godine se navršava 76 godina kada se zvanično i pravno formalno otvara i počinje da radi Narodna knjižnica i čitaonica u Kladovu (1947 – 2023) koja je u vremenskoj linija razvoja prošla razne transformacije i to kao deo Radničkog univerziteta, Doma kulture, Centra za kulturu a od 2012. je konačno Biblioteka „Centar za kulturu“.

1.novembra 2023. godine se navršava 150 godina od prvog pominjanja čitališta u Kladovu (1873 – 2023).

Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“

Preuteto sa sajta Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo