Republiku Srbiju na 10. festivalu hrvatskih bibliobusa i 16. međunarodnoj konferenciji o pokretnim bibliotekama u Republici Hrvatskoj, predstavlja Žaklina Nikolić, predsednica Sekcije za rad pokretnih biblioteka Bibliotekarskog društva Srbije, dipl. bibliotekar savetnik Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.
Tema Pokretne biblioteke Republike Srbije u službi unapređenja čitalačke kulture predstaviće razvoj, aktivnosti i izazove u radu šest pokretnih biblioteka u Srbiji.
U Srbiji u okviru javnih biblioteka funkcionišu: dva bibliobusa (Prijepolje i Kladovo), tri biblio kombija (Aleksinac, Kruševac, Niš) i jedno dostavno vozilo (Užice).
Za još dva vozila, buduće pokretne biblioteke, Ministarstvo kulture RS je izdvojilo namenska projektna sredstva za Kraljevo i Novi Pazar.

Skup organizuje Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u saradnji s Društvom knjižničara u Splitu i Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, kao domaćinom.
Na značajnom strukovnom okupljanju pokretnih biblioteka,koji će se održati 26. i 27. maja 2023. godine u Splitu predstaviće svoja izlaganja delegacije iz Finske, Holandije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Ujedno to je prilika da biblioteka domaćin svečano obeleži osnivanja nove Bibliobusne službe u Splitu kroz EU projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“.
Na festivalu se očekuje defile i svojevrsna atrakcija oko petnaest vozilla, bibliobusa i biblio kombija.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 2010. godine kao dodatnu aktivnost biblioteke uvodi rad pokretne biblioteke – bibliobusa, obezbeđen iz donacije dugogodišnjih partnera Departmana Vandeja iz Francuske.
BIbliobus je ubrzo razvio svoje aktivnosti u dvanaest naselja opštine Kladovo za potrebe korisnika osnovnoškolskog uzrasta. Obilazak i dostava knjiga do udaljenih korisnika organizovana je dva puta mesečno i besplatno i uspešno se razvija već trinaest godina.
Poslenici kulture iz Kladova su odmah razvili regionalnu saradnju sa Hrvatskom, Slovenijom i Mađarskom u razmeni međunarodnog iskustva i uspostavljanju korisnog partnerstva.
Rezultat te saradnje su dva uspešno organizovana festivala bibliobusa sa pratećim međuanrodnim konferencijama koje su održane 2019. i 2020. godine u Kladovu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije.
Kladovo uspeva 2021. godine da inicira formiranje Sekcije za rad pokretnih biblioteka pri Bibliotekarskom društvu Srbije, praveći temelje pokretnim bibliotekama u pravno formalnim okvirima. 

Fotografija: bibliotekari koji rade u pokretnim bibliotekama u Republici Srbiji.
Fotografija: Zavičajni fond Biblioteke u Kladovu.