Letnja dugodnevnica označava početak leta. Ujedno predstavlja i najduži dan u godini. Za područje Đerdapa ovaj dan ima poseban značaj. Upravo zbog divne kulture Lepenskog vira.

Dvostruko svitanje Sunca je poseban fenomen koji se može uočiti na lokalitetu Lepenski vir, ukoliko rešite da dočekate prve zrake sunca 21.juna 2023.godine. Sunce i Treskavac (stena na drugoj strani obale Dunava) „poigraju“ se na ovaj dan, i na taj način najave početak leta.

Za „Lepence“ je to bio znak za „žetvu“ na Dunavu. Znak da uskoro kreću morune iz Crnog mora do njih te da se valja pripremiti za ribolovnu sezonu.

Povodom početka leta JP „Nacionalni park Đerdap“ i Upravljač turističkim prostorom „Lepenski vir“ doo pozivaju vas na promociju knjige „Kultura i metafizika Lepenskog vira“ autora Živojina Andrejića.

Promocija knjige održaće se u utorak 20.juna 2023.godine od 17:30 časova u Centru za posetioce JP „Nacionalni park Đerdap“ u Donjem Milanovcu.

Nakon promocije knjige, možete prisustvovati i projekciji dokumentarno-umetničkog filma „Hram – pojuće srce duše“ autora Nenada Maksimovića sa početkom u 19:00 časova.

Ulaz je besplatan.