Đerdap, sa svojom veličanstvenom prirodom i bogatom istorijom, privlači sve veći broj avanturista i zaljubljenika u prirodu. Sa strmim stenama koje se uzdižu iznad reke Dunav, ovde je najširi i najuži u svom toku.  Ovaj dragulj Srbije pruža nezaboravno iskustvo.

Brojna mesta možete obići na ovom jedinstvenom prostoru i ako ste avanturisti i želite da svoj dan maksimalno iskoristite, onda upotrebite naš trik: obavezno ponesite slatkiše na put.

A ako volite da svoje avanture ovekovečite dobrim fotografijama kao mi, onda neka i slatkiši budu fotogenični. Da, i to je moguće ako je Candy universe kutija sa slatkišima  vaš izbor. Neodoljivo ukusni, neodoljivo upakovani i kvalitetni , ne samo da će vas okrepiti usput i dati vam energije, nego nećete moći da odolite porivu da i njih slikate na svim čarobnim mestima koje Đerdap nudi.

Foto: Candy universe

A šta nudi?

Đerdap predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih čuda istočne Evrope. Planinarenje duž staza sa kojih se pružaju zadivljujući pogledi, vožnja čamcem po mirnim vodama reke, istraživanje istorijskih tvrđava i arheoloških nalazišta – sve ove aktivnosti omogućavaju posetiocima da se povežu sa prirodom na dublji način.

No, uz slatkiše, avanture na Đerdapu nisu samo o tome, već i o ukusima koji ćete nositi sa sobom kao uspomenu – a verujte da ukusi itekako umeju da se urežu i stvore u vašoj glavi trajnu asocijaciju na neko mesto.

Foto: Candy universe

Neka slatka Đerdap avantura počne!

Dok se divite prirodnim lepotama i istražujete istorijske tajne Đerdapa, slatkiši postaju vaš verni saputnici. Pauza za predah i osveženje uz ukusne gumene bombone postaju dragoceni trenuci. Ta slatka nagrada postaje više od jednostavnog zalogaja – postaje simbol ukupnog iskustva.

Nastavite sa čitanjem kako bismo vas poveli na slatku stazu kroz aktivnosti na Đerdapu koje će vas ostaviti pune uspomena.

Planinarenje i slatko okrepljenje

Koraci koji vas vode kroz netaknutu prirodu Đerdapa ne samo da pružaju fizički izazov, već i duhovno obogaćuju vašu avanturu. Planinarenje duž ovih staza otvara pogled na nesvakidašnje prizore – raskošne šume i strmoglave litice koje se gube u daljini. Dok koračate tim putevima, priroda se predstavlja u svoj svojoj lepoti i veličanstvenosti.Kada stignete na vrh, nagrađeni ste pejzažem koji ostavlja bez daha, a koji vam pruža Dunav na dlanu.

Ovo je prilika da predahnete, uživate u pogledu i da sebe počastite slatkim bombonama i vratite energiju – za silazak!

Đerdap nudi puno lepih vidikovaca sa pogledom na Dunav, a najznačajniji su Ploče, Kovilovo i Kapetan Mišin breg.

A možete ga doživeti i iz drugog ugla…

Video: Candy universe

Vožnja čamcem i uživanje u slatkišima

Ako želite da doživite Đerdap iz potpuno novog ugla, onog vodenog, vožnja čamcem ili kanuom duž reke Dunav je idealna avantura koja ostavlja neizbrisiv utisak.

Dok polako plovite Dunavom, imate priliku da se prepustite mirisu i zvuku prirode. Kako bi vaše iskustvo bilo potpunije, ne zaboravite da ponesete sa sobom nekoliko slatkih zalogaja da celom iskustvu dodate i ukus.  Nekim čarima se jednostavno i lako prepustiti.

Ova vožnja je prilika da vidite Trajanovu tablu koja predstavlja važan istorijski spomenik i nalazi se u blizini Donjeg Milanovca. Tabla je postavljena u čast rimskog cara Trajana i njegove vojske koja je izgradila most preko Dunava kroz Đerdapsku klisuru. Ovaj monumentalni spomenik svedoči o inženjerskom i vojnom podvigu Rimskog carstva. Jasno je koliko je ovaj region bio značajan tokom istorije i kolike su se promene odvijale ovde kroz vekove.

Kladovo: Šarm grada pored reke

Smestivši se uz obalu Dunava, ovaj grad odiše autentičnim duhom koji privlači putnike. Bogata istorija i raznolika kulturna baština čine Kladovo pravim biserom Đerdapa.

Fetislam, poznat i kao Novigrad ili Kladovski grad, je utvrđenje smešteno na obali Dunava, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova. Ostaci tvrđave svedoče o burnoj istoriji ovog područja. Nalazi se na mestu antičkog grada Zanes, koji je kasnije postao Novi grad, a potom i Kladovo. U 16. veku, pod naredbom sultana Sulejmana Veličanstvenog, tvrđava je obnovljena i dobila ime Fetislam, što znači „zaštita islama“.

Danas je Tvrđava Fetislam zaštićena kao spomenik kulture od velikog značaja i predstavlja fascinantno mesto koje nas podseća na bogatu istoriju ovog regiona.

Ali to nije jedino utvrđenje na Dunavu.

Svi će se složiti da je najimpozantnije ovo…

Golubac – tvrđava koja pleni pažnju

Tvrđava Golubac, koja se smeštena uz samu obalu Dunava, je istorijski i turistilčki dragulj ovog regiona. Njena impozantna arhitektura i bogata prošlost čine je jednim od najprepoznatljivijih simbola Đerdapa. Utvrda je svedok vekovnih promena, od odbrambenog punkta do monumentalnog spomenika.

Golubac je sastavljen od više kula i bedema, koji su kroz vekove bili svedoci sukoba i promena vlasti. Ova tvrđava je vekovima čuvala svoje tajne i sada otvara vrata posetiocima da istraže njenu bogatu istoriju.

Dunav je ovde najširi i ceo prizor koji ovde puca pred vama je nestvaran. Zato, usporite, sednite na neku klupu ili na obalu reke  i upijajte svim svojim čulima. Razume se, čulo ukusa aktivirajte Candy universe bombonama.

Lepenski vir: Duboko u prošlosti

Na rubu Dunava, skriveno među stenama i vrbama, leži arheološko blago koje vas vodi duboko u prošlost – Lepenski vir. Ovo nalazište predstavlja tragove života drevnih zajednica koje su ovde postojale pre više hiljada godina. Ova zagonetna naseobina pruža uvid u način života i kulturu prvih stanovnika ovog područja.

Energija za avanturu: slatkiši kao izvor goriva

Aktivnosti na otvorenom, kao što se ove koje podrazumevaju obilazak svega onogo što Nacionalni park Đerdap i njegova okolina nude,  zahtevaju energiju i izdržljivost.

 E tu na scenu stupaju slatkiši, jer mogu biti vaš tajni izvor energije. Kao brzi izvor šećera, oni vam mogu pružiti trenutni podsticaj koji je potreban za osvajanje staza i istraživanje prirode na Đerdapu.

Kada se upustite u planinarenje ili vožnju čamcem, neka slatki zalogaji budu uvek pri ruci. Sa svakim zalogajem, osećate kako vam se energija vraća, omogućavajući vam da maksimalno iskoristite svoje avanturističke poduhvate.

Slatkiši imaju mnogo veću ulogu u našem životu nego što im priznajemo.  Na ovaj način, pri putovanju kroz Đerdap,  postali su deo iskustva i doprineli da avantura na Đerdapu bude još slađa.

Pozivamo vas da i vi iskusite ovo  mesto na ovaj način.

Jer … otkrićemo vam tajnu…

Što više čula aktivirate, više ćete uspomena poneti sa sobom, a Candy universe slatkiši i Đerdap su, verujte nam, nenadmašan spoj.