Đerdap, kao geografsko područje, može se pohvaliti da je prvi i jedini geopark u R.Srbiji. Površina Nacionalnog parka Đerdap je 636,1km2 a površina geoparka Đerdap je 1.330km2. Upravljač zaštićenim područjem Đerdapa je Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“.

Video: YouTube – Studio 360 kanal – Geopark Đerdap – offical promo video I (2020)

A zašto je bitno da je Đerdap, geopark?

UNESCO globalni geoparkovi su jedinstvena, ujedinjena geografska područja u kojima se upravlja lokalitetima i predelima od međunarodnog geološkog značaja uz holistički koncept zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Njihov pristup odozdo prema gore uz kombinovanje očuvanja sa održivim razvojem uz uključivanje lokalnih zajednica postaje sve popularniji.

Foto: Đerdap uživo

Trenutno postoji 177 UNESCO globalnih geoparkova u 46 zemalja. Dostupna je potpuna lista sa više detalja o svakom geoparku – https://en.unesco.org/global-geoparks/list

Foto: UNESCO Global Geopark

UNESCO-ov rad sa geoparkovima počeo je 2001. godine. A 2004.godine 17 evropskih i 8 kineskih geoparkova okupilo se u sedištu UNESCO-a u Parizu kako bi formirali Globalnu mrežu geoparkova (GGN) u kojoj nacionalne inicijative za geološko nasljeđe doprinose i imaju koristi od svog članstva globalne mreže razmene i saradnje.

Dana 17. novembra 2015. godine, 195 država članica UNESCO-a ratifikovalo je stvaranje nove oznake, UNESCO Globalni geoparkovi, tokom 38. Generalne konferencije Organizacije. Ovo izražava vladino priznanje važnosti upravljanja izvanrednim geološkim lokalitetima i pejzažima na holistički način.

Organizacija podržava napore država članica da uspostave UNESCO globalne geoparkove širom sveta, u bliskoj saradnji sa Globalnom mrežom geoparkova.

Dana 10. juna 2020. godine Đerdap je upisan na listu UNESCO GLOBAL GEOPARK, kao prvi i jedini geopark u Srbiji – Geopark Đerdap .

Dobrodošli u Geopark Đerdap!

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.