Đerdap UNESCO Geopark, nalazi se u severo-istočnom delu R.Srbije. Reka Dunav je njegova severna granica prema R.Rumuniji a obuhvata teritoriju od 1.330km2.

Prvim i jedinim geoparkom u Srbiji upravlja JP „Nacionalni park Đerdap“ a teritorija  obuhvata područje Nacionalnog parka Đerdap u kome dominira Đerdapska klisura kao i delovi masiva planina Kučaj i Miroč. Geoparka prostire se kroz četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin.

Video: YouTube – Studio 360 kanal – promotivni video

Najduža klisura u Evropi obuhvata 100km reke Dunav i sastoji se od četiri manje klisure i tri kotline. Kulturno – istorijsko nasleđe opredeljuju arheološko nalazište „Lepenski vir“, najstariji rudnik neolita Rudna Glava, rimski put „Via Danubius“, Trajanova tabla, Golubačka tvrđava, tvrđava Fetislam, manastir Tumane, crkve kao i brojni drugi.

Đerdapska klisura svedok je geološkog i geomorfološkog razvoja Zemlje. Ovde vas putovanje može odvesti i nekoliko miliona godina u prošlost. Zato možemo uživati u brojnim spomenicima prirode: Prerasti u kanjonu Vratne, Prerast Šuplja stena, Prerast u kanjonu Zamne, vodopad Blederija, Rajkova pećina, Bigrena akumulacija Tumane i Bigrena akumulacija Beli Izvorac.

Floru karakteriše 13 tercirajnih relikata, 14 balkanskih endemita i sa svojih 1013 vrsta i podvrsta čini više od četvrtine ukupne flore Srbije. Preko 55 vrsta sisara, preko 270 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 23 vrsta gmizavaca i vodozemaca i preko 100 vrsta leptira.

Identifikovano je čak 14 prostornih jedinica ili 5.106,27ha koje se nalaze u prvom stepenu zaštite, što je 8,01% teritorije Nacionalnog parka Đerdap. Mnogi od njih imaju prelepe vidikovce i dostupni su turistima jer do njih vode uređene pešačke staze.

Sve su to razlozi da se uživa u prvom i jedinom geoparku u Srbiji.

Izvor: JP Nacionalni park Đerdap

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.