UNESCO globalni geoparkovi su jedinstvena, ujedinjena geografska područja u kojima se upravlja lokalitetima i predelima od međunarodnog geološkog značaja uz holistički koncept zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Video: YouTube – UNESCO kanal – What is a UNESCO Global Geopark?

Globalni geopark UNESCO koristi svoje geološko nasleđe, u vezi sa svim drugim aspektima prirodnog i kulturnog nasleđa područja, kako bi povećao svest i razumevanje ključnih pitanja sa kojima se društvo suočava, kao što je održivo korišćenje resursa naše Zemlje, ublažavanje efekata klimatskih promena i smanjenje rizika vezanih za prirodne opasnosti.

Podižući svest o važnosti geološkog nasleđa ovog područja u istoriji i društvu danas, UNESCO globalni geoparkovi daju lokalnim ljudima osećaj ponosa na svoj region i jačaju njihovu identifikaciju sa tim područjem.

Stimuliše se stvaranje inovativnih lokalnih preduzeća, novih radnih mesta i visokokvalitetnih kurseva obuke jer se kroz geoturizam stvaraju novi izvori prihoda, dok su geološki resursi područja zaštićeni.

Foto: UNESCO Global Geopark

Šta predstavlja pristup odozdo prema gore, koji se koristi prilikom uspostavljanja vrednosti da bi neko područje ispunilo kriterijume za geopark?

UNESCO globalni geoparkovi osnažuju lokalne zajednice i daju im priliku da razviju kohezivna partnerstva sa zajedničkim ciljem promovisanja značajnih geoloških procesa, karakteristika, vremenskih perioda, istorijskih tema povezanih sa geologijom ili izuzetne geološke lepote.

UNESCO globalni geoparkovi se uspostavljaju kroz proces odozdo prema gore koji uključuje sve relevantne lokalne i regionalne aktere i vlasti u ovoj oblasti (npr. vlasnike zemljišta, grupe u zajednici, turističke provajdere, autohtono stanovništvo i lokalne organizacije). Ovaj proces zahteva čvrstu posvećenost lokalnih zajednica, snažno lokalno višestruko partnerstvo sa dugotrajnom javnom i političkom podrškom, i razvoj sveobuhvatne strategije koja će ispuniti sve ciljeve zajednica uz prikazivanje i zaštitu geološke baštine ovog područja.

Da li ste vi imali iskustva u procesu formiranju geoparka? Pišite nam na redakcija@djerdapuzivo.rs

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.