Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav. Jedan od poznatijih običaja koji se praktikovala u svim naseljima jeste takozvano “Kolo za mrtve”.

Kolo za mrtve je jedan od pogrebnih običaja koji se izvodio samo u prepodnevnim časovima kada prođe vaskršnji post, a obično na ponedeljak. Neko iz porodice pokojnika kome se igra kolo platio bi sviračima da sviraju. Kolo bi se igralo uvek u centru sela obično u trajanju od dva sata. U sredini kola nalazila bi se trpeza sa pripremljenim jelom I zapaljenim svećama. Kolovođa bi uvek bio neko od bližnjih srodnika pokojnika a tokom igranja nosio bi belu zastavu privezanu za koplje na kojoj se nalazila slika pokojnika, ogledalo I cveće. Igračica bi do kolovođe nosila sliku pokojnika što je predstavljalo zamenu I smatralo se da se tada on priključije igranju. Učesnici u igri dobijali bi maramu, kitu cveća I sveću koja je morala biti zapaljena I u ruci za celo vreme trajanja igre. Piće je išlo u krug od kolovođe do svakog igrača, a kolo je bilo strogo zabranjeno kidati.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.
Izvor i foto:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996