Geopark Đerdap prvi je i jedini geopark u Srbiji. On u sebi čuva geološka, kulturna i nasleđa prirode koja su zbog svoje jedinstvene vrednosti, značaja i lepote pod strogom zaštitom.

Đerdap je poznat po svojoj specifičnoj klimi i klisuri pa je baš zbog toga poznat i po svom neuobičajenom biodiverzitetu sa biljnim i životinjskim vrstama koje nisu uobičajeno za ovo područje i samo tu se mogu naći. Osim toga poznat je I po narodnim običajima I verovanjima koji se na žalost poslednjih godine sve manje praktikuju a kojima preti zaborav. Jedno od poznatijih verovanja u svim naseljima bilo je postojanje  bića koja su ugrožavala žive, specifično zmajeve I suđenice.

Pored opasnosti u void verovalo se da na priobalju najveću opasnost po žive predstavlja zmaj. Zmaj izgleda kao velika vatrena ptica dugog repa. Njen izgled vezuje se za verovanje da je zmaj zapravo stari šaran koji kada napuni određeni broj godina mora da napusti reku I tada dobija krila I prelazi da živi u planinskoj šumi u obliku zmaja. Zmaj uglavnom napada žene prerušen u lepog mladića, dolazi sa prvim sumrakom I odlazi u zoru.

Još jedno poznato verovanje na Đerdapu jeste to da je sve predodređeno I manifestuje se poštovanjem sudbinskih boginja, suđenica. Suđenice su vile koje imaju oblik lepe devojke duge kose obučene u dugu belu haljinu. Postoji tri suđenice I one određuju sudbinu novorođenog deteta u prve tri večeri. One dolaze u ponoć a prve večeri sudbinu određuje najstarija za koju se veruje I da je najstroža ali sudbinu ipak na kraju odluči najmlađa za koju se veruje da je najblaža. Običaj je da prve tri noći po rođenju pored majke I deteta postoji ponuda za suđenice I da se svetlo ne gasi.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.

Izvor:Nacionalni park Đerdap Pamtivek prirode i čoveka, BEOGRAD 1996

photo:Canva