U Donjem Milanovcu je dana 11. decembra 2023.godine potpisan Ugovor između Republike Srbije, Ministarstva turizma i omladine i izvođača radova konzorcijuma firmi Tim Energo JRB i Axis, za izgradnju novog pristaništa na Dunavu, u Donjem Milanovcu.

Domaćin ovog događaja bila je Opština Majdanpek i predsednik opštine gospodin Dragan Popović, koji se prvo zahvalio državnom sekretaru gospodinu Urošu Kandiću i pomoćniku ministra gospodinu Zoranu Ostojiću, koji su predstavljali Ministarstvo turizma i omladine, na odluci da se investira u novo pristanište u Donjem Milanovcu.

Ovo je najveća investicija na teritoriji Donjeg Podunavlja. Čak 414 miliona dinara je vrednost investicije bez PDV-a. U Donjem Milanovcu radi se gradski park, uskoro će gradska plaža biti proširena i uz ovu investiciju radimo na izgradnji turističke infrastrukture koja je neophodna za razvoj.„- istakao je gospodin Dragan Popović.

Video: Đerdap uživo, YouTube kanal

Donji Milanovac je odavno prepoznat kao važno i bitno nautičko mesto na Dunavu za razvoj rečnog saobraćaja. Dokaz su i rečni kruzeri koji staju i dovode preko 50.000 turista svake godine. Nadamo se da će ova investica pomoći razvoju Donjeg Milanovca ali i cele regije.“ – kazao je državni sekretar gospodin Uroš Kandić.

Projekat izgradnje međunarodnog rečnog pristaništa u Donjem Milanovcu uradila je firma Ehting, koja će obavljati i poslove nadzora.

Postavljanje prvog pontona planirano je da se završi do polovine marta meseca 2024.godine kada počinje nautička sezona u Donjem Milanovcu. Drugi ponton treba biti postavljen do kraja jula meseca 2024.godine.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Majdanpek u okviru projekta „Sve o turizmu, kulturi, sportu i društvu opštine Majdanpek“.